PREMIJER VLADE RS

Višković: Naredne godine veći budžet i značajne investicije

08.12.2023. 08:05 / Izvor: Akta.ba
VIŠKOVIĆ

On je naveo da najveća stavka koja se izdvaja iz budžeta ide za penzije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da će budžet za narednu godinu biti 5,7 milijardi KM, što je za 352 miliona KM više od ovogodišnjeg, a očekuju se i značajne investicije koje će omogućiti nova radna mjesta.

Višković je napomenuo da je budžet za 2024. za 212 miliona KM veći od rebalansa ovogodišnjeg.

"Ovu godinu završavamo bez velikog stresa, iako su nam stalno predviđali i očekivali da ćemo da "potonemo". Godinu završavamo bez većeg duga bilo kome, redovno izvršavamo svoje obaveze svim budžetskim potrošačima", rekao je Višković za televiziju "K3".

On je naveo da najveća stavka koja se izdvaja iz budžeta ide za penzije.

"U budžetu za narednu godinu 1,785 milijardi KM ide za penzije i to je povećanje od 11 posto u odnosu na ovu godinu. Riječ je o povećanju penzija za oko devet odsto, dok se razlika odnosi na povećan broj penzionera", pojasnio je Višković.

Višković je napomenuo da su lična primanja zaposlenih na nivou od 1,163 milijarde KM i to je više za pet odsto.

"Boračka davanja su veća za 38 odsto u odnosu na ovu godinu i iznose 467,5 miliona KM, a značajno smo povećali i izdvajanja za poljoprivredu", rekao je Višković.

On je najavio da će na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kada budu razmatrani budžet i ekonomska politika, biti razmatrana i hitna izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji obuhvata i pitanje porodiljskog bolovanja i naknadu tokom tog bolovanja.

"Ispravićemo sve nepravilnosti koje smo primijetili, kako bismo spriječili zloupotrebe ove naše časne i poštene namjere da pomognemo ženama koje žele potomstvo. Nedopustivo je da neko mjesec dana pred trudničko bolovanje registruje samostalnu radnju i propiše sebi platu od nekoliko hiljada KM i da narednih godinu dana koristi benefite ovog zakona", rekao je Višković.

Višković je napomenuo i da je Inspektorat, zajedno sa Poreskom upravom i policijom, pojačao rad s ciljem sprečavanja nepravilnosti u poslovanju.

"U posljednjih sedam dana imali smo oko 127 radnji koje su zapečaćene ili zatvorene, dok je šumarska inspekcija zaplijenila oko 1.650 metara kubnih drvnih sortimenata, vrijednosti veće od 200.000 KM", rekao je Višković.

Govoreći o novoj fiskalizaciji, premijer Srpske je rekao da očekuje da bi testna faza trebalo da počne u februaru, a da prije maja bude primijenjena u punom kapacitetu.

"Po novom, svi preduzetnici će dobiti fiskalnu kasu jer želimo da registrujemo promet u Republici Srpskoj. Ne želim više da vjerujem podacima Uprave za indirektno oporezivanje, nego da znam da to što je predstavljeno - može biti i dokumentovano", rekao je Višković.

On je napomenuo da će biti fiskalizovani svi poslodavci, bez obzira na to koliki promet imali, a fiskalnu kasu će dobiti od Republike Srpske, napominjući da niko neće moći da ima dvojnu fiskalnu kasu. Kada je riječ o planovima i procjenama za narednu godinu, Višković očekuje da u 2024. godini bude nastavljeno sve što je započeto u ovoj.

"Investicioni ciklus u ovoj godini je za 500 miliona KM veći nego što je bio u prethodnom vremenu. I u sljedećoj godini očekujemo značajne investicije, koje će omogućiti nova radna mjesta za naše ljude, dobre plate i ostanak ljudi na ovim prostorima", naglasio je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti