Hoće li biti usvojeno

Čelnik Saveza sindikata RS otkriva kako će završiti saga o minimalcu od 1.050 KM

11.12.2023. 09:50 / Izvor: Srpska.info
Radnici

Da li će od Nove godine minimalac u Republici Srpskoj biti 1.050 KM, kako je najavio predsjednik Republike Milorad Dodik, ili svega 750 KM?

Da li će od Nove godine minimalac u Republici Srpskoj biti 1.050 KM, kako je najavio predsjednik Republike Milorad Dodik, ili svega 750 KM, kako zagovaraju poslodavci? Sve je izvjesnije da neće biti usvojena nijedna od ove dvije cifre.

Iako je Ekonomsko socijalni savjet RS raspravljao o minimalnoj plati, od socjalnog dijaloga nema ništa, jer poslodavci neće da pregovaraju ni o čemu – kaže za Srpskainfo Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredne grane.

Ružičić kaže da ne zna koliki će biti minimalac, ali zna ko će o njemu odlučiti.

"Kao i prethodnih godina, presjeći će Vlada RS. Po zakonu Vlada može da propiše kolika je zagarantovana plata, ukoliko se socijalni partneri ne dogovore i tako će i biti", kaže Ružičić.

On podsjeća da Savez sindikata RS podržava prijedlog Milorada Dodika da minimalna plata u Republici Srpskoj od početak 2014. godine bude 1.050 KM.

"Smatram da je to neophodno kako bismo sačuvali radnike, da ne odlaze u inostranstvo", smatra Ružičić.

Za sada, zvanično postoje samo dvije, prilično udaljene i nepomirljive cifre: od 750 KM i od 1.050 KM.

Nezvanično, u igri su i neka “srednja rješenja”, a upućeni tvrde da baš u njima valja tražiti minimalac koji će propisati Vlada RS.

Po jednoj varijanti, ostaje “Dodikov” minimalac od 1.050 KM, ali tako da u ovu cifru bude uključen i topli obrok, regres i druge naknade koje idu uz platu.

To bi, naravno, značajno obezvrijedilo minimalac, ali bi išlo na ruku poslodavcima.

Druga varijanta je ona o kojoj se šuška u redovima poslodavaca, koji su, navodno, spremni na minimalac od 900 KM, ali tvrde da bi sve preko toga bilo pretjerano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti