U TESTNOJ FAZI

Inžinjerska komora FBiH predstavila uređaj koji pomaže u sprečavanju nasilja nad ženama

14.12.2023. 08:34 / Izvor: Akta.ba
inžinjerska komora

Inicijativu za održavanje ovakve radionice je pokrenula Sekcija inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija (EAT)

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH jučer je održana radionica pod nazivom "Informacijsko komunikacijskih tehnologija u sprječavanju najtežih oblika nasilja nad ženama". Inicijativu za održavanje ovakve radionice je pokrenula Sekcija inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija (EAT) koja djeluje u okviru Inženjerske komore (IK) FBiH.

Na radionicu su između ostalih sudjelovali predstavnici tj. predstavnice Regulatorne agencije za komunikacije, komisija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, Federalnog ministarstava unutrašnjih poslova, Federalnog ministarstva pravde, Tužilaštvo Kantona Sarajevo kao i predstavnici većine kantonalnih uprava policija.

U uvodnom obraćanju prisutne su pozdravili prof.dr.sc. Sanela Klarić (predsjednica Inženjerske komore FBiH) i doc.dr.sc Igor Jurčić (dopredsjednik Izvršnog odbora EAT sekcije).

U svojim obraćanjima su istakli važnost neovisnog djelovanja inženjera iz bilo kojeg područja jer samo tako se BiH može razvijati i pratiti svjetske trendove. Istakli su da svi inženjeri unutar IK FBiH djeluju volonterski i naglasili potrebu podrške politike i medija u projektima koje IK FBiH a posebno EAT sekcija provode. Zatim se obratio viši inspektor Saša Petrović koji je naglasio značaj tehnologija u policijskim istragama, kao i Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica sigurne kuća Sarajevo koja je naznačila socijalne problem i na štićenoj i na nasilničkoj strani.

U središnjem dijelu radionice, prof.dr.sc. Edvin Škaljo (potpredsjednik IO IK FBiH i Predsjednik IO EAT sekcije) je održao prezentaciju o mogućim tehničkim rješenjima za sprječavanje najtežih slučajeva nasilja nad ženama. U prezentaciji su detaljno pojašnjene mogućnosti i načini tehničkih rješenja koja mogu značajno smanjiti i u konačnici dovesti do sprječavanja nemilih događaja ove vrste u Bosni i Hercegovini.

RADIONICA

Profesor Škaljo je naglasio da je potrebna široka suradnja u BiH po ovom pitanju jer inženjeri mogu odraditi svoj dio posla, ali u ovaj proces se moraju uključiti i ostale institucije društva, kako bi ovaj projekt zaživio i doveo do konkretnih rezultata.

Najavio je da će se u narednom periodu obratiti Vladi FBiH kako bi kreirali radno tijelo koje bi razmotrilo eventualnu potrebu modifikacije zakona za primjenu takvog uređaja.

Škaljo je pojasnio da je uređaj još u testnoj fazi i da bi do jeseni mogao biti operativan. 

U diskusiji koja je uslijedila, svi sudionici su istakli važnost jedne ovakve inicijative prije svega za analize i prevencije. Naglašena je važnost formiranja multidisciplinarne radne grupe i definisanje nosioca aktivnosti te je dogovoreno da EAT sekcija sačini mapu puta koja će biti dostavljena svim sudionicima kako bi se počelo raditi na konkretizaciji ovog veoma važnog projekta za društvo u BiH u cjelini.

Prisutni su se usaglasili da bi kako prvi korak trebao biti pilot projekat koji će se ralizirati na manjem broj štićenica na nivou nekog od kantonalnog MUP. Nakon realizacije pilot projekta i sticanja pozitivnih iskustava krenuti u narednu sveobuhvatnu fazu.

Menadžerica Sigurne kuće u KS Mubera Hodžić-Lemeš izrazila je podršku inicijativi i izrazila uvjerenje da bi primjenom tog uređaja mogli prevenirati brojne slučajeve kršenja zaštitnih mjera, nasilja nad ženama i femicida.

Organizatori radionice očekuju da će učesnici radionice nastaviti diskusije koje će ubrzati i olakšati realizaciju demonstriranog rješenja te obećali skoru konkretizaciju izrade mape puta i nastavak ovih aktivnosti kroz nove radionice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti