sutra moguć sastanak u Vladi FBIH

Sindikat organizirao novi protest radnika ArcelorMittala Zenica

14.12.2023. 09:19 / Izvor: Fena
strajk

Samostalni sindikat kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) jutros je ispred sjedišta te kompanije organizirao i četvrti, uzastopni dvosatni protest radnika

Samostalni sindikat kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) jutros je ispred sjedišta te kompanije organizirao i četvrti, uzastopni dvosatni protest radnika koji su u generalnom štrajku zbog umanjenja novembarske plaće dijelu radnika, a sutra bi o načinu rješenja krize u tom preduzeću trebao biti održan i sastanak u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine - potvrdio je Feni predsjednik Saveza samostalnih sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović.

On je istakao da su vijest o mogućem sastanku u Ministarstvu energetike i rudarstva FBiH na kojem bi trebao prisustvovati resorni ministar Vedran Lakić i premijer FBiH te sindikalni i predstavnici kompanije AMZ, dobili od predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića.

"Očekujemo i zvaničnu potvrdu organizacije tog sastanka, kao i njegov pozitivan ishod", kaže Mujkanović.

Predsjednik Samostalnog sindikata AMZ-a Rašid Fetić potvrdio je da su jučer imali kraći sastanak s menadžmentom, ali da se ništa nisu dogovorili.

"Sastanak je praktično trajao samo pet minuta. Odnosno, čim smo dobili negativan odgovor na naše pitanje da li će pristati isplatiti svim radnicima puni iznos novembarske plaće, a onda kada dođe vrijeme i decembarske, mi smo napustili sastanak na kojeg nas je pozvao v.d. generalnog direktora Nikhil Mehta. Oni su samo ponovili uslove za potpis kolektivnog ugovora, koje su nam ponudili u subotu, ali isplata punog iznosa plaća za mjesece u kojima se odvijao štrajk ostaje i dalje naš uslov svih uslova za prekid protesta i novi početak pregovora za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora koji je istekao još 31. maja", kazao je Fetić.

Sindikat je tražio uvećanje primanja za 25 do 30 posto, ali je kompanija u zadnjoj ponudi ponudila samo jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od dva posto godišnje plaće, zatim isplatu regresa, uvećanje naknade za topli obrok sa pet na 7,5 KM te isplatu "bajramaluka" u novcu umjesto u poklonima.

Ponuda je sadržavala i isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće ako preduzeće bude iskazalo pozitivan poslovni bilans na kraju ove kalendarske godine.

U periodu trajanja štrajka rade samo departmenti Energetika i Koksara odnosno 562 radnika, ali na posao dolaze i zaposleni u Direkciji te još nekoliko radnika koji su potpisali izjavu kako odustaju od štrajka. Radnici koji su u štrajku svakodnevno dolaze te sjede na svojim radnim mjestima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti