Da li je ovo pravo rješenje

Ko će dobiti poklon plaće do polovine naredne godine u FBiH

16.12.2023. 07:59 / Izvor: Avaz.ba
plaća

Uredbom je određeno da maksimalna isplata iznosi do 2.520 maraka.

Nema povećanja minimalne plaće, ali poslodavci mogu svojim radnicima do sredine iduće godine bez poreza uplatiti dvije prosječne plaće.

Tako je odlučila Vlada Federacije BiH s ciljem da ovakva uredba zaštiti radna mjesta, a rastereti poslodavce.

Uredbom je određeno da maksimalna isplata iznosi do 2.520 maraka.

Ko će dobiti ovaj novac i šta kada ova odluka istekne?

Prilagodba privatnika

Za dobrog radnika poslodavac u privatnom sektoru uradit će mnogo, jer je dobrog radnika sve teže naći.

Novoj uredbi će se prilagoditi i privatnik.

Anketirani građani žele da plate budu veće za sve radnike, ali ne misle da je ova odluka pravo rješenje, jer život je skup i nakon 30. juna do kada će ona trajati, piše BHRT.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH pozdravlja odluku Federalne vlade.

Član UO Udruženja poslodavaca FBiH Suad Ećo kazao je odluku poslodavci trebaju iskoristiti u što većoj mjeri.

"Pogotovo kad je u pitanju realni sektor. Ja mislim da ćemo mi to znati itekako iskoristiti i da ćemo to primijeniti. Poslodavci su na velikom udaru kako uposlenike zadržati, mislim da kroz povećanje plate jedna od mjera je kako radnike zadržati unutar kompanije.", rekao je Ećo

"Na poslodavcima je da utvrde način isplate, odnosno hoće li biti isplaćeno u šest dijelova ili jednokratno. Važno je naglasiti da isplata nije dio plate niti naknada, već je isključivo pomoć za radnike.", dodaje Ećo.

"Ono što je naša procjena Vlada je donijela prvenstveno radi privatnog i realnog sektora, jer oni imaju manja ta primanja. Mi i za državne službenike, namještenike od općina, gradova i kantona i Federacije, ćemo sigurno insistirati da se taj dio uredbe odnosi i na sve organe i sve javne ustanove u FBiH.", rekao je iz Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Samir Kurtović.

U Sindikatu osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo zatražili su od Kantonalne vlade da ova vrsta pomoći bude isplaćena svim radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području ovog kantona.

"Ovakva pomoć je potrebna u svim onim sektorima gdje imamo prosječnu platu koja je ispod 2.000 maraka. Pozivamo sve poslodavce da isplate tu neoporezivu naknadu svim radnicima u FBiH.", poručio je Saudin Sivro, iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Sa stajališta struke ovakvi potezi nisu obećavajući.

Profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA-e Aziz Šunje istakao je da je to kratkoročna mjera.

"Vlada ima dovoljno manevarskog prostora da smanji namete koje poslodavci imaju na neto platu, ti nameti su 70 procenata", kaže Šunje.

Odluka koju je donijela Vlada Federacije nije obavezujuća, ona daje mogućnost isplate pomoći radnicima. Iako je činjenica da svaki poslodavac želi zadržati radnike, neki neće moći isplatiti ovu pomoć.

Iz Sindikata smatraju da bi dugoročno rješenje bilo smanjivanje doprinosa poslodavcima, ali i povećanje minimalne plate, te se nadaju da će se ova pitanja riješiti, nakon što "istekne rok" ovoj neobavezujućoj odluci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti