Još uvijek nepoznanica

Bez nacrta budžeta za 2024 godinu, uvećanje penzija neizvijesno

16.12.2023. 08:18 / Izvor: Avaz.ba
penzije

Koliko će iznositi uvećanje penzija po osnovu redovnog usklađivanja, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora.

Koliko će iznositi uvećanje penzija po osnovu redovnog usklađivanja, a koje bi se trebalo početkom 2024. godine primijeniti po osnovu tzv. akontativnog modela, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora.

Podsjetimo, redovno usklađivanje penzija se inače vrši svakog 15. aprila.

Zbog posljedica globalne inflacije i nepovoljnog materijalnog položaja ove populacije, opredjeljenje nadležnih je da se, kao i početkom ove godine, izvrši akontativno.

Za to su potrebni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu.

Prema formuli za izračun, 50 posto iznosa od ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže nam da sa zebnjom iščekuju te podatke koje će objaviti Federalni zavod za statistiku, a koji trenutno, naglašava on, nisu obećavajući.

"Međutim, posebno nas zabrinjava to što još na pomolu nema nacrta budžeta za narednu godinu. Ako se ne usvoji do kraja godine, onda nam prijeti opasnost, jer u tom slučaju slijedi privremeno finansiranje, a zna se šta takva odluka donosi.", kaže nam Mehić.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i federalni zastupnik, također, navodi kako je sasvim očekivano da zbog inflacije i rasta životnih troškova dođe do povećanja penzija.

"Nepoznanica je koliko bi to uvećanje moglo biti. Nadalje, čekamo podatke o konkretnom rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Početkom ove godine povećanje penzija je iznosilo 11 posto i zaista očekujem da će biti makar na istom nivou.", ističe Čavalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti