Prosječna godina za pčelare u Istočnom Sarajevu

18.12.2023. 08:37 / Izvor: SRNA
PČELARI

Godina je bila prosječna za pčelare, oni koji su gravitirali prema Zelengori imali su veće prinose u odnosu na one prema Romaniji.

Godina je bila prosječna za pčelare, oni koji su gravitirali prema Zelengori imali su veće prinose u odnosu na one prema Romaniji, istaknuto je danas na predavanju koje je održano u Istočnom Sarajevu.

Ivana Novaković iz gradskog Agrarnog fonda istakla je da se odazvalo oko 80 pčelara i da je bilo veoma korisno predavanje gdje je akcenat na znanju koje je stečeno dugogodišnjim praktičnim radom predavača.

"Ovo nam je do sada najposjećenije predavanje koje je organizovao Agrarni fond, što potvrđuje da je pčelarstvo grana poljoprivrede koja je na području našeg grada vrlo zastupljena i unosna", istakla je Novakovićeva, prenosi Srna.

Predsjednik Udruženja "Roj" Nemanja Dragičević istakao da je predavanje bilo veoma korisno za sve pčelare u Istočnom Sarajevu, te zahvalio Agrarnom fondu koji je prepoznao njihovu inicijativu i omogućio realizaciju ovog predavanja.

Đoko Zečević, zvanični predavač Pčelarskog saveza Srbije, rekao je da se pčelarstvom aktivnom bavi skoro 40 godina i da je danas govorio o problemima u pripremi pčelinjih društava za proljećnu pašu.

On je istakao da je baviti se pčelarstvom sve teže jer nesavjesni voćari koriste mnogo pesticida, pogotovo u Srbiji, zbog toga pčelari moraju uložiti posebne napore kako bi prepoznali sve te nevolje.

Zečević je govorio i o bolestima pčela, što je veliki problem u proljeće, te o tehnikama rada da bi pčelinje zajednice na najefikasniji način proizvodile med.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti