Sokolačkim pčelarima pomoć od viših nivoa vlasti

19.11.2021. 08:59 / Izvor: SRNA
Pčelarstvo

Agrarni fond Istočno Sarajevo odobrio je 3.330 KM Udruženju pčelara "Glasinac".

Agrarni fond Istočno Sarajevo odobrio je 3.330 KM Udruženju pčelara "Glasinac", koje će sokolački pčelari utrošiti za nabavku pogača za ranu prihranu pčela i za organizovanje stručnog predavanja, rekao je Srni sekretar ovog udruženja Slaviša Knežević.

On je istakao da je krajem prošle sedmice potpisan ugovor sa predstavnicima gradskog Agrarnog Fonda prema kome ova sredstva treba namjenski utrošiti u narednih šest mjeseci.

Prema njegovim riječima predavnje će biti organizovano krajem februara kada pčelari "Glasinca" redovno održavaju godišnju skupštinu udruženja, analiziraju ostvareno u prethodnoj i donose plan za narednu godinu, te istog dana organizuju stručno predavnje za svoje članove.

Knežević je podsjetio da je mimo ovih sredstava sokolačkim pčelarima izašlo u susret i Ministarstvo za polјoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske sa sredstvima za premije, te dodao da je za tu namjenu uplaćeno ukupno oko 13.570 KM.

On je naglasio da su pravo na ovaj vid podsticaja ove godine ostvarili pčelari koji imaju preko 50 društava i dobili po 6,5 KM po društvu, te da su premije uplaćene i prebačene na tekuće račune.

"Iako su se prethodne tri-četiri godine veoma loše pokazale u pčelarskoj proizvodnji i prinosu meda na našem području, ova i sredstva od resornog ministarstva Srpske su nam dobro došla jer su nam i nedostajala da ispoštujemo svoje poslovne planove”, naveo je sekretar udruženja “Glasinac”.

Knežević je izrazio nadu da će za pčelare ovog udruženja, koji imaju više od 50 košnica, biti doznačena dodatna sredstva oko 4.100 KM prema Pravilnuku o uslovima i načinu ostvarivanja podrške polјoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona, planirana u resornom ministarstvu Srpske.

Udruženje "Glasinac" ima 120 članova koji imaju ukupno oko 3.000 košnica i jedno je od najaktivnijih na Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Direktor Agrarnog fonda Istočno Sarajevo Ivana Novaković rekla je da su nakon raspisanog javnog poziva sredstva za proširenje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnje, pored polјoprivrednika koji se bave uzgojem ovaca, muznih krava i uzgojem ribe dobila i tri udruženja pčelara iz šest gradskih opština.

Na sredstva koja su aplicirali, kako kaže, pčelari treba da dodaju još 30 odsto vlastitih sredstava za unapređenje proizvodnje.

Ona je istkla da je za pomoć razvoju pčelarstva bilo planirano 10.000 KM i da su sva tri prijavlјena udruženja ispunila uslove i dobila po 3.300 KM, te dodala da je za individualne polјoprivredne proizvođače koji se bave uzgojem ovaca, muznih grla i ribe predviđeno i biće doznačeno ukupno 30.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti