Sindikat metalaca ZDK poziva poslodavce da isplate novčanu pomoć radnicima

18.12.2023. 13:07 / Izvor: Akta.ba
METALAC

Navode da ukupan profit koji su u Federaciji BiH ostvarili poslodavci u zadnje četiri godine iznosi oko 17 milijardi maraka.

Nakon što je Vlada Federacije BiH 12. decembra  donijela Uredbu koja omogućava isplatu novčane pomoći radnicima do iznosa od 2.520 KM, bez obaveze plaćanja poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa, Sindikat metalaca ZDK pozvao je poslodavce da pokažu  govornost prema svojim radnicima i isplate im ovu pomoć, u što je moguće većem iznosu.

"Prostora za to sasvim sigurno ima, kod većine. Primjera radi, dobit koju su poslodavci u Zeničko-dobojskom kantonu ostvarili u 2017. godini iznosila je 205,9 miliona KM, a u 2022. godini 837 miliona KM, što je rast od preko 400 posto u periodu od pet godina. Prosječna plata u Zeničko-dobojskom kantonu u 2017. godini iznosila je 737 KM, a u 2022. godini 962 KM, što je rast od 30 posto. Prosječna plata u Zeničko-dobojskom kantonu danas iznosi 992 KM", saopćeno je iz Sindikata metalaca ZDK.  

Navode da ukupan profit koji su u Federaciji BiH ostvarili poslodavci u zadnje četiri godine iznosi oko 17 milijardi maraka.

"S druge strane, ako troškove života posmatramo kroz iznos potrošačke korpe, radnik koji zarađuje prosječnu platu u Federaciji i izdržava četveročlanu porodicu u istom ovom periodu imao je "manjak" od skoro 64.000 maraka, što se vidi iz podataka koje javnosti stavljamo na uvid. Poslodavci su više puta javno isticali da su spremni povećati plate i radnička primanja  ukoliko se smanje obaveze. Sad je prilika da to pokažu na djelu", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti