Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Podnesen zahtjev za privremeno udaljenje Ranka Debevca s dužnosti predsjednika Suda BiH

19.12.2023. 14:33 / Izvor: Fena
vstv

Ured disciplinskog tužioca podnio je zahtjev za privremeno udaljenje od dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca.

Ured disciplinskog tužioca podnio je zahtjev za privremeno udaljenje od dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, saopćilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH dan nakon što su Debevca priveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz VSTV-a, povodom privođenja predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), su saopćili da je Tužilaštvo BiH jutros uputilo VSTV-u BiH obavijest o donošenju Naredbe o provođenju istrage protiv osumnjičenog Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

"Po prijemu navedene obavijesti, u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, Obavijest je proslijeđena  Uredu disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH, koji je podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Nakon podnošenja zahtjeva, automatski sistem DK CMS će odrediti prvostepenu disciplinsku komisiju VSTV-a BiH koja će u zakonskom roku donijeti odluku po zahtjevu UDT-a", navedeno je u saopćenju.

Na osnovu odluke prvostepene disciplinske komisije, VSTV BiH će postupiti u skladu s odredbama propisanim Zakonom o VSTV-u BiH.

U slučaju da odluka prvostepene disciplinske komisije bude udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika suda, VSTV BiH će odlučiti o imenovanju vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH, navedeno je također u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti