Za poduzetnike

Impakt inkubator: Objavljen HACCP priručnik

20.12.2023. 10:47 / Izvor: Akta.ba
haccp

Fondacija Impakt je objavila HACCP priručnik koji je dostupan na našoj njihovoj web stranici.

Fondacija Impakt je objavila HACCP priručnik koji je dostupan na našoj njihovoj web stranici. Priručnik je nastao sa namjerom da poduzetnicima i poduzetnicama podržanim kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja pomogli u osiguravanju najviših standarda u industriji hrane, ali je priručnik primjenjiv i dostupan svima.

HACCP standardi predstavljaju važan koncept za osiguranje sigurnosti hrane, a uključuje sve faze lanca nabavke, od proizvodnje do prodaje hrane i prema važećoj zakonskoj regulativi u BiH implementacija HACCP-a obavezna za sve subjekte u poslovanju sa hranom.  

Šta svaki poduzetnik u BiH treba da zna o HACCP standardu

  • Implementacija HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standarda ključna je za osiguranje sigurnosti hrane u poslovanju, a ovdje su neki ključni elementi koje poduzetnik treba znati kad je riječ o HACCP standardima u Bosni i Hercegovini:
  • U Bosni i Hercegovini, primjena HACCP-a obavezna je za sve subjekte u prehrambenom sektoru što uključuje proizvođače hrane, distributere, restorane i druge poslovne subjekte uključene u lanac nabavke hranom.
  • Poduzetnici trebaju biti upoznati s relevantnim zakonima i propisima vezanim uz sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini.
  • Osoblje koje je uključeno u proizvodnju, rukovanje ili distribuciju hrane treba biti educirano o principima HACCP-a. Razumijevanje opasnosti, kritičnih kontrolnih točaka (KKT) i postupaka praćenja ključno je za uspješnu primjenu standarda.
  • Poduzetnici trebaju provesti analizu opasnosti kako bi identificirali potencijalne prijetnje sigurnosti hrane u njihovim procesima. Definiranje kritičnih kontrolnih točaka omogućuje učinkovito praćenje i kontrolu tijekom proizvodnje.
  • Svi postupci, evidencije i dokumentacija vezana uz HACCP standard trebaju biti pravilno vođeni. To uključuje dokumentaciju o analizi opasnosti, identifikaciji KKT, planovima praćenja i provedbe korektivnih mjera.
  • HACCP standard zahtijeva kontinuirano praćenje i ažuriranje kako bi odražavao promjene u procesima proizvodnje ili zakonodavstvu. Redovite revizije pomažu u održavanju učinkovitosti sustava.
  • Poduzetnici trebaju sarađivati s nadležnim tijelima koja provode nadzor nad primjenom HACCP standarda.
  • Važno je pratiti kvalitetu sirovina i surađivati s pouzdanim dobavljačima kako bi se osigurala sigurnost hrane od samog početka proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti