Tim ekonomskih eksperata

Prezentirani rezultati istraživanja lokalnog ekonomskog razvoja

21.12.2023. 10:17 / Izvor: Akta.ba
ks

Kanton Sarajevo će i dalje biti partner u kreiranju boljeg ekonomskog ambijenta svake općine.

Na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održan je okrugli sto na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja u projektu "Lokalni ekonomski razvoj (LER) u općinama Kantona Sarajevo: prilike i izazovi nove postkrizne normalnosti".

Rezultate istraživanja predstavio je tim ekonomskih eksperata na čijem čelu je bio prof.dr. Anto Domazet koji je, u uvodnoj riječi, objasnio svrhu, cilj, metode i rezultate ovog istraživanja koje je trajalo nešto više od godinu dana.

Među učesnicima okruglo stola bili su i predstavnici Kanton Sarajevo, i to predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministrica pravde i  uprave Darja Sofić Kadenić, te ministar finansija Afan Kalamujić.

U obraćanju prisutnim predsjedavajući Okerić je istakao da Skupština i Vlada KS ulažu ogromne napore za unapređenje našeg decentralizovanog uređenja, te pomažu lokalnom ekonomskom razvoju u Kantonu Sarajevo.

"Usvajanjem novih zakonskih propisa, izmjenama i dopunama postojećih, te kroz budžet Kantona Sarajevo, ističemo naše istinsko opredjeljenje da unapređujemo i utičemo na ekonomski ambijent u lokalnim zajednicama. Aktivno podržavamo jačanje njihove privrede, turizma, sigurnosti, odgojno-obrazovnog, socijalnog, ekološkog ambijenta. I u budžetu i na terenu dajemo značajan doprinos strateškom razvoju Kantona Sarajevo u različitim oblastima, pogotovo u izgradnji saobraćajne infrastrukture, rekonstrukciji i izgradnji obrazovnih, kulturno-sportskih objekata.Kao jednu od svijetlih tačaka i konstantu razvoja moram istaći kontinuirani napredak privrednog sektora u Kantonu Sarajevo koji puni budžete lokalnih zajednica, Kantona, Federacije i države BiH.", rekao je Okerić.

Poručio je da će Kanton Sarajevo prihvatiti sve dobre prijedloge koji dolaze iz akademske, privredne i socijalne sfere u svrhu unapređenja svih segmenata našeg društva.

Rezultate istraživanja pozdravio je i ministar finansija KS Afan Kalamujić, te poručio da će kroz usvajanje dobrih inicijativa Kanton Sarajevo učestvovati u njihovoj realizaciji, kako bi u konačnici oni bili korisni za građane i njihove zajednice.

Cilj istraživanja, kako je istaknuto, jeste usmjeravanje izgradnje poslovne okoline u lokalnim ekonomskim uvjetima.

Prezentirani su brojni pokazatelji koji oslikavaju stanje i broj zaposlenih po općinama, njihovu strukturu.

Prepoznate su slabe tačke, ali i komparativne prednosti svake općine pojedinačno, u smislu potencijala i pravaca njenog ekonomskog razvoja.

Prisutnima su se danas na prigodan način obratili i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, te predstavnici Evropske komisije i UNDP-a koji su pomogli ovo istraživanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti