OČEKUJU SE PROMJENE

Na Dan rudara potpisan novi kolektivni ugovor u oblasti rudarstva u FBiH

21.12.2023. 12:40 / Izvor: Akta.ba
rudari

Na Dan rudara, koji se obilježava 21. decembra u Federaciji BiH, potpisan je novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca.

Na Dan rudara, koji se obilježava 21. decembra u Federaciji BiH, potpisan je novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH. Ugovor su u direkciji Rudnika uglja "Kreka" u Tuzli potpisali ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić. 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić očekuje da će se mnoge stvari u oblasti rudarstva promijeniti te da će kao u vrijeme njegovog prvog mandata biti što više informacija o oborenim rekordima po broju iskopanih tona uglja jer je to zalog za budućnost i stabilnost elektroenergetskog sektora. 

"Čestitim svim učesnicima u razgovorima koji su imali isti zadatak i isti cilj da dođu do kolektivnog ugovora u kojem će biti sadržana prava i obaveze i sa kojim će biti zadovoljni rudari. Nadam se da ćemo dobijati ubuduće izvještaje da su naši rudnici oborili rekorde po iskopanim tonama ugljama. To će dati stabilnost i sigurnost elektroenergetsko sektoru. Vlada FBiH je tu da bude podrška", rekao je premijer Nikšić, uz česitku svim rudarima u povodu Dana rudara. 

Resorni ministar Vedran Lakić uspješno je priveo kraju razgovore s predstavnicima sindikata i najavio bolje dane za sve radnike u oblasti rudarstva. 

"Ono što je planirano to je i urađeno. Ovaj proces je bio prekorektan, ali nije bio nimalo lagan. Na današnji dan napravili smo još jednu pobjedu. Naša obaveza je da sačuvamo energetski sektor, zaustavimo propadanje, i vratimo ga gdje je nekad bio. Prvi zadatak je proizvodnja mnogo više uglja iz naših rudnika i tada nam neće biti potrebna nabavka uglja iz drugih rudnika. Danas je Dan rudara koji je veliki dan za FBiH i rudarima moramo iskazati veliku zahvalnosti i sretan sam što smo baš na ovaj dan potpisali granski kolektivni ugovor", rekao je on. 

Novim kolektivnim ugovorom, prema riječima Sinana Husića, doći do prosječno gledano povećanja plata za oko 200 KM.

"Ispunjena je ogromna želja ogromnog broja radnika u rudarstvu FBiH i kompletne sindikalne organizacije da se granski kolektivni ugovor potpiše na Dan rudara. Pokušat ćemo da ovo praktikujemo u narednom periodu. Novi kolektivni ugovor je proizveo korak naprijed kada je riječ o materijalnim pravima radnika. Ranije utvrđeno linearno povećanje plate od 1. maja 2022. godine koje je iznosilo 235 KM sada se poveća na iznos koji će se primjenjivati u metodologiji za obračun plata od 1. januara 2024. godine je 350 KM. Jako bitno je da je povećan topli obrok od 1. januara 2024. godine i iznosi 17 KM, a bio je 14 KM. Ono što je jako važno za sve nas da je ovo linearno povećanje podvrgnuto porezima i doprinosima", kaže Husić.

Ističe da je pred svima puno posla i obaveza, ali da se svi moraju potruditi na ličnom i kolektivnom nivou da se stanje u oblasti rudarstva popravlja, a da rudari na najbolji mogući način rade svoj dio posla. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti