Udruženje poslodavaca FBiH

Smailbegović pozvao poslodavce da u okviru svojih mogućnosti isplate pomoć radnicima

21.12.2023. 13:53 / Izvor: Fena
Udruženje poslodavaca

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović pozvao je poslodavce da u okviru svojih mogućnosti isplate radnicima pomoć.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović pozvao je danas u Sarajevu poslodavce da u okviru svojih mogućnosti isplate radnicima pomoć na osnovu uredbe Vlade FBiH kojom je omogućena isplata u maksimalnom iznosu do 2.520 KM.

Tom uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda.

Smailbegović je rekao da ipak očekuje da se ponove problemi od prošle godine kad je u pitanju bila ta ista inicijativa sa isplatom pomoći od 1.080 KM.

Izjavio je da nisu zadovoljni rezultatima saradnje s vlastima na bilo kojem nivou u godini na izmaku, iako je određeni napredak postignut. 

Kao dobar primjer naveo je nedavno "zamrzavanje cijena" koje su dogovorili s Ministarstvom trgovine FBiH, te rad na Zakonu o trgovini i Zakonu o potrošačima.

Smailbegović je izrazio razočarenje neusvajanjem seta fiskalnih zakona u ovoj godini, ali i nadu da će u prvom kvartalu 2024. to biti prioritet.

Dodao je da će Udruženje u narednoj godini nastaviti insistirati na usvajanju seta zakona o liberalizaciji tržišta rada i zapošljavanju stranih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti