Ljubuškim poljoprivrednicima 164.000 KM za naknadu štete od tuče

22.12.2023. 08:48 / Izvor: Akta.ba
LJUBUŠKI

Promatrano u postocima, poljoprivrednicima će iz gradskog proračuna biti isplaćena gotovo trećina vrijednosti procijenjene štete.

Poljoprivrednicima čiji su usjevi i nasadi stradali uslijed prirodne nepogode tuče u lipnju ove godine, Grad Ljubuški isplatit će novčana sredstva za nadoknadu štete u iznosu od 164.000 marke.

Promatrano u postocima, poljoprivrednicima će iz gradskog proračuna biti isplaćena gotovo trećina vrijednosti procijenjene štete, preciznije 32,84 posto, što je dosad rekordno visoka postotna vrijednost nadoknade štete nastale uslijed prirodnih nesreća, priopćeno je iz Grada Ljubuškoga.

Sredstva za ovu namjenu osigurali su Grad Ljubuški, Vlada Županije Zapadnohercegovačke i Vlada Federacije BiH.

Podsjetimo, 3. lipnja ove godine veliko nevrijeme pogodilo je nekoliko sela. Jaka tuča pogodila je Humac, Teskeru, Hardomilje i Radišiće gdje su stradale poljoprivredne kulture, uglavnom nasadi lubenice, a u nešto manjoj mjeri krumpir te višegodišnji nasadi vinove loze.

Gradonačelnik Vedran Markotić, na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Ljubuškog, proglasio je stanje prirodne nesreće uzrokovano tučom, a potom je Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, po pristiglim prijavama i pregledom oštećenih površina, procijenilo ukupnu štetu.

Na osnovu Odluke o saniranju dijela šteta nastalih na poljoprivrednim kulturama djelovanjem prirodne nesreće, novčana sredstva će već u ovom tjednu biti isplaćena na račune 32 poljoprivredna proizvođača, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti