Aarhus centar u BiH

Hitno usvajanje Zakona o šumama FBiH

22.12.2023. 10:23 / Izvor: Fena
Arhus centar

Udruženje Aarhus centar u BiH organizovalo je danas mirne proteste ispred Parlamenta Federacije BiH.

Udruženje Aarhus centar u Bosni i Hercegovini organizovalo je danas mirne proteste ispred Parlamenta Federacije BiH sa kojih su pozvali vlasti da što prije usvoje Zakon o šumama FBiH kako bi spriječili ilegalnu sječu i nelegalno zauzimanje državnog šumskog zemljišta.

Istaknuto je da takav zakon u Federaciji BiH ne postoji od 2009. zbog čega "podrška investitorima" često ide na štetu javnog interesa jer se prenamjena državnog šumskog zemljišta obavlja u korist pojedinaca ili kompanija, dok se zapostavlja važnost očuvanja šuma za širu zajednicu.

PR asistentica Aarhus centra u BiH Azra Šehić-Kustura izjavila je da apeluju na Vladu FBiH da što prije usaglasi tekst zakona i uputi ga u parlamentarnu proceduru, te da uvrste amandmane koje su oni izradili sa stručnjacima s Pravnog i Šumarskog fakulteta.

Navela je da šume i šumska zemljišta pokrivaju 58 posto Bosne i Hercegovine zbog čega njihova zaštita predstavlja nacionalni interes.

Šehić-Kustura je rekla da bi najbolje bilo da takav zakon bude usvojen na državnom nivou, ali pošto je teško očekivati da se to desi zakon je neophodno usvojiti na nivou entiteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti