Za 2022. i 2023. godinu

Vlada FBiH izvršila subvencije kamata za sektor proizvodnje i IT sektor

22.12.2023. 14:45 / Izvor: Akta.ba
fbih

Vlada FBiH usvojila Program utroška sredstava "Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata - Garancijski fond".

Vlada Federacije BiH donijela je danas na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Odluku kojom je usvojen Program utroška sredstava ,"Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata - Garancijski fond".

Ukupan iznos sredstava namijenjenih za subvencionisanje dijela kamate po ovom Programu u iznosu od 1,8 miliona KM osiguran je Budžetom FBiH za 2023. godinu.

Program utroška sredstava je sastavni dio ove odluke, a u njemu je, između ostalog, navedeno da pravo na dodjelu grant sredstava ostvaruju subjekti koji su se kreditno zadužili u periodu od septembra 2020. godine do 31.12.2022. godine i to subjekti male privrede prerađivačkog i IT sektora određenih područja i oblasti, a koji su se kreditno zadužili po Kreditno-garantnim programima za mikro, mala i srednja preduzeća, te korsnici sredstava koji su obrtnici i ostale samostalne privredne djelatnosti prerađivačkog i IT sektora određenih područja koji su se kreditno zadužili po Kreditno-garantnim programima za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti.

Pravo na dodjelu sredstava imaju i svi subjekti male privrede koji su se kreditno zadužili u periodu od 1.1. do 30.9.2023. godine po Kreditno-garantnim programima za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i svi obrtnici i ostale samostalne privredne djelatnosti koji su se kreditno zadužili po Kreditno-garantnim programima za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, do četiri posto.

Za realizaciju ove odluke zadužena su federalna ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te finansija, kao i Razvojna banka FBiH, svako u okviru svoje nadležnosti.

Razlog za donošenje ove odluke je da se omogući korisnicima koji su se zadužili po Kreditno-garantnom programu za mikro, mala i srednja preduzeća i Kreditno-garantnom programu za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, kao i za navedene kreditno-garantne programe koji su objavljeni u 2021. godini da dobiju grant sredstva na ime subvencionisanja dijela troškova kamate.

Ovaj program urađen je na osnovu projekcija Razvojne banke FBiH, koje su dostavljene Ministarstvu, a u skladu sa raspoloživim sredstvima u Budžetu FBiH za 2023. godinu.

Postupak subvencionisanja dijela kamate će se provoditi na način da će se vršiti refundiranje dijela kamate na kredite odobrene za naprijed navedene programe za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti, obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija, zatim pokretanje novih poslovnih aktivnosti i rast i razvoj postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća, te obrtnika i ostalih samostalnih privrednih djelatnosti, povećanje konkurentnosti, razvoj i uvođenje inovacija, kao i nova zapošljavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti