NIŠTA OD DOGOVORA

Propala i posljednja prilika za dogovor, Vlada odlučuje o minimalcu

26.12.2023. 07:35 / Izvor: Nezavisne novine
marke

Posljednja prilika da nađu zajednički jezik, odnosno iznos minimalca, jučer je propala.

Poslodavci i sindikalci u Republici Srpskoj, nastavili su po oprobanom receptu kada je u pitanju dogovor o iznosu najniže zagarantovane plate za iduću godinu, a to je da dogovora nema.

Posljednja prilika da nađu zajednički jezik, odnosno iznos minimalca, jučer je propala jer na sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, nisu došli predstavnici Unije poslodavaca, što znači da će, kao i u prethodna tri slučaja, Vlada Republike Srpske odrediti kolika će biti najniža plata od 1. januara, a to će se, najvjerovatnije desiti u četvrtak, nakon sjednice predstavnike izvršne vlasti.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske kazala je da ovakvo ponašanje poslodavca potvrđuje ono o čemu Savez već dugo govori, a to je da u Republici Srpskoj nema socijalnog dijaloga, jer Unija poslodavaca ne želi da pregovara.

"Predstavnici Unije poslodavaca ne žele da pregovaraju, ne žele da se dogovorimo, ne žele da se postigne kompromis. Poslodavci bi željeli da upravljaju svim procesima i očigledno da od nekih imaju podršku u tome. Ovo nije prvi put da se dešava. Vlada Republike Srpske treba ozbiljno da se pozabavi tripartitinim dijalogom, jer ovakvo ponašanje ne doprinosi rješavanju problema i građenju ambijenta u kojem bi se svi osjećali dobro, dok žive i rade ovdje", kazala je Mišićeva, koja je potvrdila je da je za sindikate prihvatljiv prijedlog da iznos minimalca bude 1.050 KM, kao što je nedavno  predložio Milorad Dodik, predsjednik Republike.

Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS rekao je da nedolazak predstavnika Unije poslodavaca znači samo jedno – da oni ne žele da pregovaraju. 

"Vlada RS će već u četvrtak utvrditi iznos najniže plate za 2024. godinu", rekao je Egić, ne želeći da otkrije koji iznos je u pitanju. 

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS rekao je za "Nezavisne novine" da su se pismom jasno obratili predstavnicima Vlade RS te naveli da u osovm trenutku nisu stvoreni uslovi za razgovore o najnižoj plati. Takođe, poslodavci smatraju neprimjerenim činjenicu da se tokom ranijih sastanaka predstavnici Vlade nijednom nisu javno oglasili i iznijeli stav šta misle o prijedlozima za minimalac.

"Vlada bi trebalo da kaže šta misli, a ne da svađa sindikat i poslodavce", ponovio je Trivić, poručivši još jednom da poslodavci ne odstupaju od stava da povećanje minimalca ne može biti veće od 10 odsto.

"Mi smo sve rekli kako kaže matematika. To je negdje oko 770-790 KM i sve preko toga je čista politika i povećanje sive ekonomije. A šta će odlučiti Vlada, to je na njima", kazao je Trivić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti