Preko tri miliona KM podsticaja za mala i srednja preduzeća

29.12.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
vlada rs

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o provođenju procedure dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća u ovoj godini.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o provođenju procedure dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća u ovoj godini, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Uslove za odobravanje 3.299.331 KM podsticaja za mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj u ovoj godini ispunilo je 175 subjekata.

Podsticaj se dodjeljuje za tehničke inovacije, digitalnu transformaciju, očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, učešće na sajmu odnosno izložbi i organizovanje sajma, odnosno konferencije. Ministarstvo privrede i preduzetništva RS je provelo proceduru javnog poziva.

Maksimalni iznosi podsticaja iznosili su 24.000 KM kod sajmova i digitalne transformacije, 48.000 KM kod tehničkih inovacija i 5.000 KM kod starih zanata.

Iznos podsticaja po pojedinačnom korisniku određen je na osnovu ostvarenog broja bodova, procenta sufinansiranja i maksimalne vrijednosti opravdanih ulaganja, koja se sufinansira u skladu sa Uredbom.

Ukupna vrijednost svih projekata kod subjekata koji ispunjavaju uslove iznosi 5.629.932 KM, a korisnici podsticaja su ostvarili ukupan prihod od 89.750.208 KM i zapošljavali 857 radnika, prema podacima iz 2022. godine.

Za dodjelu podsticaja prijavilo se 277 privrednih subjekata.

Vlada RS je donijela i odluku o pokretanju procesa izrade, treće po redu, strategije za unapređenje i razvoj volontiranja u Republici Srpskoj /2024 –2030. godine/.

Riječ je o strateškom dokumentu koji definiše ciljeve, mjere i aktivnosti usmjerene ka razvoju i promociji volontiranja u Republici Srpskoj, kao aktivnosti od opšteg interesa kojom se doprinosi poboljšanju kvaliteta života, aktivnom uključivanju građana u društvene procese i razvoju humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva.

Za razliku od prethodne dvije strategije koje su obuhvatale periode od po pet godina, ova strategija će obuhvatati sedmogodišnji period, u skladu sa novim Zakonom o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Za realizaciju prethodne Strategije, samo putem grantova Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, izdvojeno je oko 400.000 KM za različite projekte omladinskih organizacija i drugih udruženja građana, koji su doprinosili realizaciji volonterskih i humanitarnih aktivnosti, radu republičkog Volonterskog servisa, realizaciji godišnjih republičkih volonterskih akcija, te unapređenju, razvoju i promovisanju volontiranja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti