Diplomatski odnosi

Ministar Hurtić poslao vozača u Oslo da ga čeka kad sleti s avionom

29.12.2023. 08:25 / Izvor: Fokus
Selvid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić boravio je sredinom novembra ove godine u službenoj posjeti Kraljevini Norveškoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić boravio je sredinom novembra ove godine u službenoj posjeti Kraljevini Norveškoj. Sudeći prema saopćenjima iz ovog ministarstva, održao je niz sastanaka, pa je tako u Oslu razgovarao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i parlamentarcima.

U Lillehammeru je prisustvovao manifestaciji povodom 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dviju zemalja te 30 godina od dolaska bh. državljana u Norvešku.

Iz Ministarstva su objavili da je Hurtić predvodio bh. delegaciju, ali ne i ko je bio u njenom sastavu.

Šutnja je znak odobravanja

Odgovor na to pitanje Fokus je čekao više od mjesec dana. I nismo ga dobili. Također, ostali smo uskraćeni i za neke druge odgovore, pa zaključujemo da je ta šutnja ustvari znak odobravanja.

Prema saznanjima Fokusa, ministar je u Norvešku otputovao avionom, što je logično kada znamo da je Oslo od Sarajeva udaljen skoro 2.500 kilometara. I tu nema ništa sporno.

Međutim, kako bi tokom dvodnevnog boravka u Norveškoj na raspolaganju imao službeni automobil, Hurtić je na daleki put poslao i svog vozača.

Dakle, ministrov komoditet građani BiH potpuno nepotrebno platili su hiljade maraka za gorivo, putarine, dnevnice… Možda još nije saznao da postoji taxi ili rent-a-car. Bilo bi mnogo jeftinije.

Iako smo Ministarstvu još 22. novembra poslali upit kako bi provjerili ove navode, a potom još jedan 8. decembra, da ih podsjetimo na onaj prvi i zakonsku obavezu, niko se nije udostojio odgovoriti. Prema našim informacijama, draft odgovora je napisan, ali se i dalje “vijeća” o njemu.

U međuvremenu Fokus je saznao da je isti model putovanja primijenjen i tokom posjete Ženevi gdje je 14. decembra održan Globalni forum za izbjeglice.

Inače, Sevlid Hurtić jedan od najbogatijih političara u našoj zemlji, pa je sigurno je navikao na luksuz.

Prema podacima o imovini koju je prijavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) “težak” je više od 13 miliona KM. Procijenjena vrijednost njegove Izdavačke kuće “NAM” je 10 miliona maraka, a uz to je vlasnik pet stanova vrijednih 1,4 miliona KM. Ima tri kuće čija je vrijednost 1,6 miliona KM, zemljište od 10.000 KM, poslovni prostor od 60.000 KM te devet garaža čija je vrijednost 230.000 KM.

Na Općim izborima 2022. godine, u okviru koalicije “Pokret za državu”, izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska. Obavljao je i dužnost ministra trgovine i turizma u Vladi RS. Osnivač je i predsjednik političke stranke Bosanskohercegovački Zeleni.

Bolje se živi u BiH nego u EU

Hurtić je uz Mirsada Duratovića jedan od poslanika u NSRS-u koji je glasao za Vojina Mijatovića, kandidata za delegata u državni Dom naroda, što je indirektno utjecalo da SNSD dobije četiri delegata u ovom domu. Nagrađen je ministarskom pozicijom u Vladi RS-a, a potom i u državnom ministarstvu i spočitava mu se da je čovjek Milorada Dodika.

Na početku mandata u gostovanju na jednoj televiziji izjavio je da se razgovorom sa Dodikom može riješiti sve, “samo treba sjesti i razgovarati”.

"Može se riješiti i pitanje bosanskog jezika u RS-u. Sa Dodikom sam razgovarao i čekamo da se to završi", rekao je tom prilikom, ali kao što vidimo rezultata nema ni skoro godinu kasnije.

Također, u intervjuu za drugu televiziju, govoreći o evropskom putu naše zemlje, rekao je da “građani BiH žive mnogo bolje nego sadašnje članice Evropske unije, u finansijskom smislu i u svakom drugom pogledu. I u kulturološkom i u obrazovnom smo mi bolji i kvalitetniji”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti