Dekarbonizacija zračne logistike

DHL Express i World Energy su dogovorili globalno partnerstvo

29.12.2023. 08:36 / Izvor: Akta.ba
dhl world

Sedmogodišnji ugovor će obezbijediti 668 miliona litara održivog avio goriva kao zamjenu fosilnog goriva za mlazne avione.

DHL Express i World Energy, vodeći proizvođač SAF goriva i kompanija koja pruža rješenja sa niskim udjelom karbona, potpisali su dugoročni strateški ugovor za ubrzanje dekarbonizacije zračne logistike kupovinom oko 668 miliona litara održivog avio goriva (SAFSustainable Aviation Fuel) putem certifikata o održivom gorivu (SAFc).

Sedmogodišnji ugovor, koji će trajati do 2030. godine, jedan je od najdužih i najvećih ugovora SAFc u avio industriji do sada.

Prema ugovoru, očekuje se smanjenje oko 1.7 miliona tona emisija karbon dioksida tokom životnog ciklusa avio goriva – to je ekvivalent karbon neutralnom poslovanju za cijelu godinu u poređenju sa upravljanjem oko 77,000 letova aviona godišnje DHL Express-a u Americi. Ovaj ugovor je prekretnica i još jedna potvrda ambiciozne mape puta održivosti DHL Grupacije, koja uključuje i cilj smanjenja godišnjih emisija stakleničkih plinova Grupacije ispod 29 miliona tona CO2e do 2030. godine u okviru "Scope 1, 2 i 3".

"DHL Express je čvrsto posvećen ulozi pionira na polju održive budućnosti u zračnoj logistici," rekao je John Pearson, CEO DHL Express. "Partnerstvom sa kompanijom World Energy i potvrđivanjem ovog ključnog ugovora, poduzimamo još jedan konkretan korak ka smanjenju našeg karbon otiska i doprinosimo još više održivoj budućnosti. Želimo da inspirišemo i druge dobavljače da ubrzaju proizvodnju u cijeloj industriji, kao i prihvatanje SAF-a kao alternative tradicionalnom gorivu."

dhl

"Čast nam je da smo se udružili sa DHL-om na ovom zadatku dekarbonizacije avijacije", rekao je Gene Gebolys, World Energy CEO. "Dekarbonizacija sektora gdje je teško smanjiti emisije iziskuje predanost u cijelom lancu vrijednosti, a partnerstva kao ova su ključna u omogućavanju kompanijama, kao DHL, da ispune svoje ambicije vezane za klimatske ciljeve." 

Transparentnost i i odgovornost sa “Book & Claim”

Sa SAF certifikatom (SAFc), ekološki atributi goriva su odvojeni od samog goriva putem modela “Book & Claim”. Pristup “Book & Claim” poboljšava transparentnost i odgovornost održivog goriva tako što se osigurava da se smanjene emisije povezane sa svakim kreditom tačno prenose i verificiraju od treće strane. To omogućava DHL Express-u da kupi SAFc, koristi vezane smanjene emisije, i proširi ekološke atribute na svoje klijente putem usluge GoGreen Plus. SAFc koji je isporučen putem modela “Book & Claim” će takoder pomoći u smanjenju troškova logistike i emisija jer se gorivo ne treba transportovati širom svijeta.

Ovo pomaže da SAFc bude najefikasniji način dekarbonizacije avijacije. Sav SAFc od kompanije World Energy za DHL će zadovoljiti rigorozne standarde održivog certificiranja od RSB (Roundtable on Sustainable Biomaterials). Pored ovog, ukupan volumen bit će moguce pratiti putem nezavisnog registra kako bi se osigurala dosljednost u vezi sa SAFc. Samo gorivo će se isporučiti aerodromima u Los Angeles-u, u blizini proizvodnog pogona World Energy u Paramount, CA, SAD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti