OČEKIVALI VIŠE

Voćarima u RS na raspolaganju četiri miliona maraka

29.12.2023. 11:12 / Izvor: Nezavisne novine
VOĆARI

Voćarima u Republici Srpskoj za podsticaje na raspolaganju su četiri miliona maraka.

Voćarima u Republici Srpskoj za podsticaje na raspolaganju su četiri miliona maraka, a iako su očekivali više, zadovoljni su što već sada znaju s kojim sredstvima mogu raspolagati.

Da će premija za proizvedeno i prodato voće do kraja novembra nove godine biti isplaćena u iznosu od četiri miliona, za "Nezavisne novine" potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a visina premije se razlikuje u odnosu na vrstu voća.

"Visina premije za višnju, trešnju, breskvu, nektarinu, kajsiju i maslinu je 0,20 KM/kg, malinu 0,25 KM/kg, grožđe 0,15 KM/kg, jabuku i šljivu 0,14 KM/kg i krušku 0,12 KM/kg", istakli su oni.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, istakao je da nikada nisu svi voćari zadovoljni, a pogotovo oni koji nisu ostvarili pravo na premije ili oni koji su očekivali više.

"Iskren da budem, mi smo očekivali više, ali s obzirom na to da je budžet povećan za 100 odsto u odnosu na prošlu godinu, ipak smo ostvarili solidnu premiju", rekao je Dojčinović za "Nezavisne novine".

On je dodao da su zadovoljni što znaju visinu sredstava kojima će raspolagati, ali i da će i u narednom periodu nastojati da se što prije obračunaju premije.

"Puno nam to znači - zbog ulaganja za narednu godinu. Jeste da će biti manje nego što smo planirali, ali kad imamo na vrijeme to nam puno znači. Ako se i zadužujemo, da znamo da ćemo sredstva dobiti", rekao je Dojčinović.

Premijama je u isto vrijeme i zadovoljan i nezadovoljan Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, koji za "Nezavisne novine" navodi da je dobro što već sada znaju o kojim sredstvima je riječ, ali s druge strane objašnjava da nije realno da kruška dobije manje od jabuke.

"Zadovoljan sam premijom za jabuku, ali nisam zadovoljan premijom za krušku. Kruška je dobila manje od jabuke, što nikad u istoriji premija nije bilo. Kruška je zahtjevnija, skuplja je zaštita, a ona dobi nižu premiju. Treće, s obzirom na to da imam i vrste voća koje se zovu šljiva i trešnja, imao sam određene količine toga, a za njih nisam dobio premiju", ističe on, dodajući da smatra da nije u redu tražiti određenu količinu voća da bi se dobila premija.

Vukota ističe da je korisno što već sada znaju iznos premije.

"Možemo planirati već u zimskom periodu, možemo stvarati projekcije za narednu sezonu. Sigurno je korisno", rekao je on.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti