Budžetska sredstva

Odobreno 1,7 miliona KM za uvezivanje radnog staža 114 radnika

29.12.2023. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela dvije odluke.

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela dvije odluke kojim se odobrava dodjela preostalog dijela sredstava u ukupnom iznosu od 1.699.074,08 KM, utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu, za subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Radi se o ukupno 114 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž.

Kada je riječ o javnim preduzećima ove subvencije u ukupnom iznosu od 1.430.809,73 KM odnose se na 77 radnika iz pet preduzeća, a na osnovu odobrenih zahtjeva za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO. Javna preduzeća kojima su u ovu svrhu odobrena sredstva su IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju (uplata staža za 28 radnika), zatim KTK Visoko d.d. Visoko - u stečaju (18 radnika), BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik (12 radnika), Granit d.d. - u stečaju Jablanica (10 radnika) i Željezara Zenica d.o.o. Zenica - u stečaju (devet radnika).

Privatnim preduzećima i poduzetnicima odobreno je ukupno 268.264,35 KM za uplatu doprinosa za PIO, a u svrhu penzionisanja 37 zaposlenika iz tri preduzeća, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje ovih dugovanja. Korisnici sredstava za ove subvencije su privredna društva Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići - u stečaju (uplata staža za 21 radnika), Fortuna d.d. - u stečaju Gračanica (13 radnika), te Aluminij d.d. Mostar (tri radnika).

Odlukama je precizirano da će ova sredstva biti isplaćena iz preostalog dijela sredstava Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije utvrđenih za subvencioniranje uvezivanja radnog staža radnicima. Ovo ministarstvo će sa korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli dijela grant sredstava, sa definiranim pravima i obavezama. Nakon zaključenja ugovora, a u skladu sa spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, sredstva će se uplatiti na račun Federalnog zavoda PIO.

Za realizaciju ovih odluka zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te finansija, kao i Federalni zavod PIO i Porezna uprava FBiH, svako u okviru svoje nadležnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti