OŠTETIO FIRMU ZA 400.000 KM

Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za zloupotrebu položaja

03.01.2024. 09:43 / Izvor: Fena
kalaba

Foto: Dnevni avaz

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ljubomira Kalabe.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ljubomira Kalabe, rođenog 1957. godine u Bugojnu, državljanina BiH i R Srbije za zloupotrebu položaja. 

Optuženi se tereti za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, iskoristivši službena ovlaštenja direktora u Uredu za veterinastvo Bosne i Hercegovine,  svjesno nanio štetu pravnom subjektu iz Posušja u iznosu od 411.673,50 KM.

Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obavljao poslove direktora Ureda za veterinarstvo BiH, tokom 2020. godine, bez ispunjenja zakonskih uslova donio obavezno Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko zdravstvenih certifikata pomenutom privrednom subjektu, te onemogućio izvoz i prodaju već pripremljenog goveđeg mesa u R Tursku u količini od oko 41 tone (41.785,78 kg), koje je zbog toga propalo i bilo uništeno, na koji način je prouzrokovao materijalnu štetu u novčanom iznosu od 411.673,50 KM.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti