Izrazili punu podršku

Krovni sindikat podržava sindikalnu borbu BHRT-a

03.01.2024. 10:46 / Izvor: Fena
bhrt

Gašenje BHRT-a ne smije biti opcija.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izrazio je punu podršku Samostalnom sindikatu radnika u Bosanskohercegovačkoj radio-televiziji (BHRT) u borbi za očuvanje radnih mjesta u toj medijskoj kući.

"Poštovane kolegice i kolege, ovim putem uime rukovodstva i članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upućujemo izraz pune podrške vašoj borbi za očuvanje radnih mjesta, a samim tim i Javnog servisa. Neprihvatljivo je da smo ponovo u situaciji da smo na korak do toga da Bosna i Hercegovina postane jedina zemlja u Evropi bez državne javne televizije. Očuvanje BHRT-a znači očuvanje jednog od temelja naše zemlje. Godinama, nažalost, svaki mjesec dočekujete sa zebnjom i nesigurni da ćete primiti svoje pošteno zarađene plate. Ponižavajuće je da vam se plata isplaćuje bez uplaćenih doprinosa, čime se u pitanje dovodi odlazak u penziju kolega koji za to ispunjavaju uslove. Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine se godinama bori za usvajanje zakona o minimalnoj plati kojim će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM. Svjesni smo da u međuvremenu taj iznos jedva pokriva trećinu potrošačke korpe, ali je svakako mnogo veći od onoga što radnici trenutno primaju kao minimalnu platu. Tim više je ponižavajuće da većina vas prima platu koja je niža od 800 KM.", navedeno je u pismu Saveza samostalnih sindikata BiH.

Savez je pozvao sve odgovorne za navedeno stanje da hitno reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

"Gašenje BHRT-a ne smije biti opcija", izričit je Savez samostalnih sindikata BiH koji je sindikatu BHRT-a ponudio solidarnu podršku i za sve buduće sindikalne aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti