Sprečavanja šteta od divljač

Zatražene izmjene propisa zbog napada medvjeda na pčelinjake

05.01.2024. 09:23 / Izvor: Agroklub
pčele

Manjkavosti mjera i zakona u cilju sprečavanja šteta od divljači.

Zbog sve učestalijih napada divljači na stoku i poljoprivredna dobra, ka Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, upućena je inicijativa da skladu sa svojim nadležnostima utvrde određene izmjene propisa i upute ih u dalju proceduru.

Inicijativu je uputio zastupnik u Skupštini KS, Mahir Dević, ističući manjkavosti mjera i zakona u cilju sprečavanja šteta od divljači, a koje su se pokazale kroz nekoliko primjera na poljoprivrednim dobrima, posebno na pčelinjacima izazvane napadima medvjeda.

"Apsurdnim i nelogičnim se čini Mjera u cilju sprečavanja štete od divljači i na divljači kroz član 7. kojim je propisano da je vlasnik dužan osigurati da stoku ispušta na ispašu pod kontrolom i uz stalni nadzor i obezbjeđenje čuvara gdje pojam čuvar označava svako fizičko lice. Kroz Zakon o veterinarstvu pod stokom se podrazumijevaju i pčele koje ne mogu biti tretirane kao krupna stoka i gdje je nemoguće obezbijediti fizičko lice kao čuvara", naveo je Dević.

Neophodno je, kako je dalje naveo, da kroz određene izmjene i dopune propisa omogućiti ublažavanja nastale štete koje na poljoprivrednim dobrima, odnosno pčelinjacima čini medvjed.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti