Prilika za mala i srednja preduzeća

USAID dodjeljuje bespovratna sredstva: Jačanje turizma, agroturizam i rukotvorine

10.01.2024. 09:02 / Izvor: Akta.ba
agroturizam

USAID-ov Projekat razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini prilika je za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava malim i srednjim preduzećima.

USAID-ov Projekat razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini prilika je za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava malim i srednjim preduzećima koja se bave rukotvorinama i agroturizmom.

Cilj je obogaćivanje njihove turističke ponude i bolje pozicioniranje na tržištu. Osim toga, projekat nastoji podržati sektor turizma Bosne i Hercegovine u brzom oporavku od negativnih uticaja pandemije COVID-19 i usmjeriti ga u pravcu snažnog razvoja održive turističke privrede. Projekat provodi Chemonics International, a raspoloživa finansijska sredstva iznose 130.000 KM.

Grantovi će se dodijeliti i realizirati u skladu sa regulativom USAID-a i vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Prioritet će se dati inicijativama projekta Turizam kao što su Vinska cesta Hercegovine i program „Najljepša sela Bosne i Hercegovine“.

"Prednost će se dati onim prijavama za dobijanje grantovskih sredstava kojima se podržavaju preduzetnici i proizvođači iz šest gradova i općina (Mostar, Stolac, Čitluk, Trebinje, Čapljina i Ljubuški) Vinske ceste Hercegovine i 17 sela u okviru programa „Najljepša sela BiH“, kako bi se unaprijedila turistička ponuda i dovela do boljih proizvoda, iskustava, rezervacija, boravaka i potrošnje na obuhvaćenim destinacijama", pojasnili su u pozivu.

Osim pomenutih turističkih inicijativa, USAID Turizam ulaže napore da se potakne poljoprivredno preduzetništvo širom BiH i tako utiče na rast domaće prodaje i izvoza. 

U okviru ovog poziva, podnosioci prijave mogu podnijeti samo jednu prijavu po organizaciji.

"Podnosioci prijave moraju biti finansijski održivi, pokazati dobro upravljanje u obliku postojanja finansijskih, administrativnih i tehničkih politika i procedura, predočiti sistem internih kontrola kojim se štiti imovina, obezbjeđivati zaštitu od prevare, gubitka i zloupotrebe, te podržavati ostvarivanje svrhe i ciljeva programa. USAID Turizam će procijeniti navedenu sposobnost prije dodjele grantovnskih sredstava", naglasili su.

Koncept treba predati na engleskom jeziku i sam dokument ne može biti duži od pet stranica. Prijave treba predati najkasnije do 17:00 sati po lokalnom vremenu 31.01.2024. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti