Loši vremenski uslovi

Ski-centar Ponijeri kod Kaknja još čeka snijeg za start skijaške sezone

11.01.2024. 10:00 / Izvor: Fena
ponijeri

Preduzeće je proteklih godina obogatilo novim sadržajima za odmor i rekreaciju, te uredilo pristupne puteve.

"Vremenski uslovi koji ovih dana vladaju na našim prostorima nisu povoljni za start nove sezone u Skijaškom centaru Ponijeri kod Kaknja, jer još uvijek nisu napadale dovoljne količine snijega", kazao je Feni novi direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Dženan Ajdinović.

Međutim, ističe kako su potpuno spremni za početak nove skijaške sezone u jedinom skijaškom centru u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem iz istog razloga nisu uspjeli otvoriti sezonu ni krajem novembra prošle godine.

"Mi smo spremni, ali, nažalost, još uvijek nema dovoljno snijega. Pratimo vremensku prognozu i nadamo se da će uskoro pasti nove količine snijega, kako bismo mogli pripremiti stazu", rekao je Ajdinović.

Kakanjsko skijalište nalazi se na 1.100 metara nadmorske visine pa, za sada, u snježnim radostima mogu uživati samo mališani na stazama za sankanje.

"S obzirom da je trenutno školski raspust, gostiju ima i oni mogu uživati na čistom zraku i ljepotama naše planine. Naša Eko-kuća, koja ima sedam apartmana, bila je popunjena za Novu godinu, a i sada ima gostiju. Ponovno radi i restoran, samo još čekamo snijeg  za potpuni ugođaj", kaže Ajdinović.

Preduzeće je proteklih godina, uz podršku Općine Kakanj i Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ski-centar obogatilo novim sadržajima za odmor i rekreaciju, te uredilo pristupne puteve. 

Moderni ski-lift, koji je u septembru prošle godine instaliran i testiran, a za koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, još krajem 2022. godine, odobrila 1.500.000 KM, ove će zime biti na raspolaganju skijašima.

Projekt je koštao oko dva miliona KM pa su ostatak novca ponovno osigurali Općina i ZDK.

Unazad nekoliko godina organizira se skijanje i u noćnim satima, a posjetiocima je na raspolaganju staza za besplatno sankanje.

Poskupljenja ostalih proizvoda i usluga, kako ističu iz ovog centra, tokom ove zime uzrokovala su uvećanje i cijena skijaških karti i parkinga. 

Općina Kakanj, kao i proteklih sezona, za dane vikenda osigurava besplatan autobuski prijevoz iz grada do Ponijera, a samo je potrebno ranije se prijaviti za rezervaciju mjesta u autobusu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti