Vlada RS odobrila povećanje cijena u željezničkom saobraćaju

11.01.2024. 15:45 / Izvor: Akta.ba
zeljeznice

"Željeznice Republike Srpske" dostavile su analizu putničkog saobraćaja sa tabelama.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost "Željeznicama Republike Srpske" A.D. Doboj za povećanje tarife za prevoz putnika na prugama Republike Srpske za 20 posto, u skladu sa zahtjevom "Željeznica Republike Srpske" Ministarstvu saobraćaja i veza za povećanje cijena prevoza putnika u unturašnjem saobraćaju.

"Imajući u vidu da je postojeća putnička tarifa iz 2018. godine, a da je povećanje cijena materijala, energije, roba i usluga prouzrokovalo povećanje cijena usluga u svim vidovima saobraćaja, neophodno je da se izvrši usklađivanje važeće putničke tarife sa cijenama u okruženju i na globalnom nivou", navode iz Vlade.

"Željeznice Republike Srpske“ dostavile su analizu putničkog saobraćaja sa tabelama u kojim je izvršeno poređenje cijena prevoza željezničkog u odnosu na drumski saobraćaj, i iz kojih je vidljivo da su cijene u drumskom saobraćaju na nekim relacijama i do 50% veće u korist drumskog saobraćaja, čak i ukoliko se cijene u željezničkom saobraćaju koriguju za 20%.

Nadalje, u analizi se navodi da bi povećanjem cijena prevoza sa postojećim brojem putnika, te prtljaga i ekspresnih pošiljaka "Željeznice Republike Srpske" ostvarile prihod od 350.000,00 KM, što bi moglo doprinijeti kvalitetnijem željezničkom saobraćaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti