Naplaćivat će boravišnu taksu

Planirana kategorizacija 500 objekata u Istočnom Sarajevu

12.01.2024. 09:43 / Izvor: SRNA
jezero

Na području grada Istočnog Sarajeva predviđena je kategorizacija više od 500 novih objekata.

Na području grada Istočnog Sarajeva predviđena je kategorizacija više od 500 novih objekata, te je i prihod od boravišne takse za ovu godinu planiran u iznosu od 715.500 KM, navedeno je u informaciji koju je usvojila Skupština grada.

Povećanje prihoda od boravišne takse planirano je u okviru neporeskih prihoda u budžetu grada Istočno Sarajevo, upravo zbog konstantnog rasta novoregistrovanih smještajnih kapaciteta koji plaćaju te takse.

Prema najnovijim podacima broj ležajeva se kreće oko 3.000 ležajeva u hotelskom i više od 5.000 u privatnim smještajnim kapacitetima.

U privatnom smještaju ima još oko 5.000 ležajeva u "sivoj zoni" i oni će u ovoj godini biti predmet kontrole inspekcijskih organa, kako bi bili uvedeni u legalne tokove.

Takođe, napravljen je veliki pomak na polju registracije i kategorizacije novih smještajnih kapaciteta jer je u posljednje dvije godine više od 800 novoregistrovanih objekata, što je omogućilo više od 150.000 KM prihoda od boravišne takse u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, koja je do tada bila rekordna.

S obzirom na to da je grad Istočno Sarajevo proglašen turističkim mjestom u Republici Srpskoj, to je dalo mogućnost da se donese odluka da od aprila 2022. godine iznos boravišne takse, koja se plaća po noćenju, bude tri KM, a paušalni iznos boravišne takse 50 KM.

Takođe, planirano je i da se od prihoda od takse na isticanje reklame na području grada prikupi 750.000 KM.

Kampanja "Registruj se - budi siguran" koju sprovodi Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo i saradnja sa Poreskom upravom Republike Srpske, dala je rezultate, a plan je da se nastavi u tom pravcu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti