Kanton Sarajevo zatražio inspekciju

Povišene vrijednosti sumpor dioksida u zraku, hronični bolesnici ne trebaju boraviti vani

12.01.2024. 12:15 / Izvor: Akta.ba
ks

Kanton Sarajevo zatražio inspekciju-Povišene vrijednosti sumpor dioksida u zraku.

Kanton Sarajevo zatražio inspekciju: Povišene vrijednosti sumpor dioksida u zraku, hronični bolesnici ne trebaju boraviti vani

Od jutros se na automatskim mjernim stanicama Kantona Sarajevo evidentira porast koncentracija sumpor dioksida.

Povišene vrijednosti tog polutanta na području KS posljedica su daljinskog transporta SO2 sa sjevera, a s obzirom na izvore emisija iz tog pravca, Termoelektrana Kakanj se izdvaja kao najveći izvor sumpor dioksida.

Najveće izmjerene vrijednosti SO2 od jutros se bilježe u Ilijašu, a povišene vrijednosti su zabilježene i u Vogošći, te na Bjelavama.

Na stanici Ilijaš je zabilježeno četiri puta prekoračenje dozvoljene granične satne vrijednosti za sumpor dioksid.

Koncentracije ostalih praćenih polutanata nisu povećane.

Prema sinoptičkoj prognozi i najavljenim vremenskim prilikama za naredne dane, očekuje se da će koncentracije sumpor dioksida varirati, u ovisnosti o smjeru i brzini vjetra.

Zbog visokih vrijednosti SO2 u Ilijašu, iz Zavoda za javno zdravstvo KS naglašavaju da treba izbjegavati boravak na otvorenom na tom području.

Hroničnim plućnim i srčanim bolesnicima, osobama sklonim težim alergijskim reakcijama, kao i starijoj populaciji, trudnicama i mlađoj djeci s područja cijelog Kantona također se preporučuje izbjegavanje boravka vani.

Uzimajući u obzir smjer vjetra i meteorološke parametre, zbog kojih se sumnja da zagađenju zraka u KS doprinosi transport SO2 iz pravca Kaknja, iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i građenja Kantona Sarajevo su zatražili od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da se izvrši nadzor zagađivača TE Kakanj i njihovih rezultata kontinuiranog monitoringa emisija, te da se utvrdi da nije došlo do neke vanredne situacije koja je uzrokovala veću emisiju zagađujuće materije u odnosu na uobičajenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti