REZULTAT DOGOVORA

Energoinvest demantirao dio izjave Eleka: Cijene plina će ipak biti povećane?

13.01.2024. 10:28 / Izvor: Akta.ba
cijene plina

Energoinvest dd oglasio se nakon što je ranije saopćeno da je postignut dogovor o trogodišnjem ugovoru za transport plina.

Energoinvest dd oglasio se nakon što je ranije saopćeno da je postignut dogovor o trogodišnjem ugovoru za transport plina, po novoj cijeni između ove firme i kompanije 'Sarajevo - gas' Istočno Sarajevo. Iz Energoinvesta dematuju dio navoda direktora Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljka Eleka kazavši da nije tačno da neće doći do poskupljenja jer će se, kako je on naveo, razlika cijene iskompenzirati smanjenjem dobiti Energoinvesta.

"Energoinvest potvrđuje da je na sastanku održanom u Vladi FBiH danas razmatran zahtjev Sarajevo -Gasa Istočno Sarajevo za povećanjem cijene usluga transporta gasa u dijelu trase kojim upravlja Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo. Nakon svih prezentiranih uporednih pokazatelja i argumenata, dva ministra g. Lakić i g. Đokić su u neposrednom dogovoru donijeli odluku o prihvatanju zahtjeva uz obavezu da Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo obezbijedi odgovarajuće odobrenje regulatora ili Vlade RS. Netačni su navodi g. Nedjeljka Eleka direktora firme Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo da po ovom osnovu neće doći do povećanja cijene potrošačima, te da će se razlika cijene iskompenzirati smanjenjem dobiti Energoinvesta. Nije jasno šta je osnov za navedenu izjavu niti je navedeno dogovoreno, obzirom da je poznato da se dobit odnosno gubitak Energoinvesta utvrđuje tek po prihvatanju poslovnih izvještaja kompanije u junu mjesecu 2024. za prethodnu godinu, o čijem statusu odlučuju nadležni organi upravljanja Energoinvesta", navode iz Energoinvesta.

Ističu da kao rezultat dogovora, razlika nove cijene transporta gasa odobrena operatoru Istočno Sarajevo će biti obračunata već od prvog kvartala 2024. godine potrošačima gasa kako u Federaciji tako i u Istočnom Sarajevu, “obzirom da drugih odluka o pokrivanju odnosno subvenciji ovog povećanja nema”.

"Uz ovo Energoinvest izrazava bojazan da će nakon odobrenja nove tarife operatoru sistema Sarajevo-Gas Istočno Sarajevo uslijediti zahtjev i operatora transportnog sistema u Federaciji BiH, obzirom da je prihvatanjem zahtjeva operatora iz RS došlo do značajnog nesrazmjera cijena transporta gasa na stetu transportera u FBiH", zaključili su.

Podsjetimo, nakon današnjeg sastanka Elek je rekao kako je postignu dogovor i da je riječ o ranije predloženom iznosu od 14,1 KM po 1.000 kubnih metara plina. Sastanku koji je održan u Vladi FBiH prisustvovali su resorni ministri iz FBiH i RS, Vedran Lakić i Petar Đokić, kao i direktori oba preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti