nove mogućnosti prosperiteta akademske zajednice

Predstavljena Strategija za razvoj nauke Kantona Sarajevo 2024.-2027.

15.01.2024. 13:02 / Izvor: Akta.ba
ks

Projekat pripreme i izrade Strategije realizovalo je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevu uz podršku UNDP projekta.

Strategija za razvoj nauke Kantona Sarajevo 2024.-2027. predstavljena je danas u vidu kreiranja metodološkog okvira za unapređenje nauke, istraživanja i inovacija kako bi se podstakao ekonomski rast Kantona Sarajevo. Kako je istaknuto na prezentaciji ovog dokumenta, njegovom implementacijom otvaraju se nove mogućnosti prosperiteta akademske zajednice kroz kandidatski status Bosne i Hercegovine za pristupanje EU. 

Projekat pripreme i izrade Strategije realizovalo je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevu uz podršku UNDP projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG2). Izrada Strategije, kako su poručili sa današnje prezentacije, zasnivala se na participativnom pristupu što je iziskivalo uključivanje različitih sudionika s ciljem postizanja konsenzusa oko ključnih prioriteta i aktivnosti na razvoju snažnog i održivog inovacijskog sistema u Kantonu Sarajevo.

"Kako bi kreirali uspješnu Strategiju, pored članova Savjeta za nauku u Kantonu Sarajevo, u proces izrade dokumenta uključena je Ekspertska radna grupa koja je osigurala da proces strateškog planiranja bude u potpunosti usklađen sa ciklusom strateškog planiranja i metodologijom propisanom relevantnim regulatornim okvirom", rekla je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevu Adna Mesihović.

Predstavljajući Strategiju, predsjednik Ekspertne radne grupe za izradu Strategije Naris Pojskić naglasio je da su najveći izazovi u kreiranju ovog dokumenta ograničena finansijska sredstva za razvoj nauke koja mogu biti problem i u procesu njene održivosti.

"Globalna konkurencija u naučnim inovacijama zahtijeva stalno prilagođavanje, inovacije i modernizaciju istraživačke infrastrukture kako bi išli ukorak s ostalim evropskim visokoškolskim ustanovama. Dodatni problem u našem okruženju predstavlja politička fragmentacija koja značajno može uticati na provedbu kreirane Strategije. Vjerujemo da primjenom Strategije KS može biti generator budućih pozitivnih promjena", kazao je. 

Pojskić dodaje da su četiri primarna cilja strategije - ulaganje u ljudske kapacitete i infrastrukturu, finansiranje kroz strukturu Fonda za nauku, jača saradnja s privredom i inovativnost koja podrazumijeva patentiranje i druge oblike intelektualnog vlasništva. Vjeruje da će nacrt Strategije koji će ući u javnu raspravu biti dobar dokument koji bi Skupština KS, odnosno Vlada, mogla implementirati. 

Također, predviđena je nabavka esencijalne opreme za naučno istraživanje kroz sredstva obezbijeđena budžetom Kantona Sarajevo, uspostavljanje sistemskog pristupa održavanju i nadogradnji postojećih naučnoistraživačkih objekata, poticaj privatnog sektora na ulaganje u nauku kroz javno-privatna partnerstva, razvoj i zapošljavanje talenata, partnerstva i transfer znanja i tehnologija kroz umrežavanja, poticanjem preduzetništva i start-up aktivnosti te zaštita intelektualnog vlasništva.

Nakon usvajanja Strategije i Akcionog plana, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS će kreirati trogodišnje i sve godišnje akcione planove koji će prema postavljenim mjerama detaljno razraditi projekte i aktivnosti koji će biti implementirani i doprinijeti realizaciji strateških mjera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti