Zloupotreba položaja

Potvrđena optužnica protiv gradonačelnika Čapljine

17.01.2024. 09:53 / Izvor: BHRT
čapljina

Iskoristio svoj službeni položaj i ovlasti.

Županijski sud u Mostaru u cijelosti je potvrdio optužnicu za zlouporabu položaja ili ovlasti protiv gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića (1963.), te Darke Šimovića (1972.).

Optužnicom se Smiljan Vidić, kao načelnik općine Čapljina, i Darko Šimović, kao državni službenik - pomoćnik rukovoditelja organa državne službe u Službi geodetskih i imovinsko-pravnih poslova općine Čapljina, sumnjiče da su u vremenskom razdoblju od marta 2011. godine do januara 2015. godine na području općine Čapljina, u svojstvu službenih osoba u F BiH, zajednički i dogovorno, iskoristili svoj službeni položaj i ovlasti, prekoračivši granice svoje službene ovlasti i ne obavivši svoje službene dužnosti koje im njihova funkcija daje u pogledu upravljanja općinskim i državnim građevinskim zemljištem na području općine Čapljina, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva HNŽ-a.

Vidić i Šimović se terete da su s ciljem da drugom pribave protupravnu imovinsku korist, odnosno pričine imovinsku štetu općini Čapljina, neregistriranoj pravnoj osobi "Neretva energija" d.o.o. Čapljina dali na korištenje zemljište površine 143.159 m² u općini Čapljina, a zatim je ta pravna osoba, prema rješenju Općinskog suda u Čapljini, 29. 1. 2015. godine postala i vlasnikom dodijeljenog zemljišta.

Na taj način su osumnjičeni pravnoj osobi "Neretva energija" d.o.o. Čapljina pribavili protupravnu imovinsku korist u vidu stjecanja prava vlasništva nad zemljištem, iako nisu imali pravo na to, za koje je vještačenjem utvrđeno da je u 2015. godini vrijedilo 1.002.113 KM, a pravna osoba "Neretva energija" je isto dodjelom platila 143.159 KM, na koji način je pravnoj osobi "Neretva energija" d.o.o. Čapljina pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 858.954 KM, a općini Čapljina pričinjena šteta u vidu gubitka prava vlasništva nad navedenim zemljištem u visini 1.002.113 KM, procijenjene vrijednosti u 2015. godini, navodi Županijskog tužiteljstvo HNŽ-a.

Također, Tužiteljstvo je u optužnici predložilo Sudu da se osumnjičenima izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti jer postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati da počine novo kazneno djelo vezano uz obavljanje zvanja, djelatnosti ili dužnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti