ZA BOLJU FUNKCIJU

Kalamujić: Vrijeme je da imovinom KS počnemo upravljati domaćinski

17.01.2024. 14:10 / Izvor: Fena
KS

Barlov je istakla da je Zavoda za izgradnju KS već pokrenuo proces popisa imovine, te je u toku izrada registra nekretnina.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić je s predstavnicima Zavoda za izgradnju i Kantonalnog stambenog fonda KS razgovarao o ukupnoj imovini kojom te javne ustanove raspolažu, te načinima i aktivnostima koji mogu osigurati njenu bolju funkciju i upravljanje.

Sastanku su prisustvovali direktorica Zavoda za izgradnju Belma Barlov, pravnik Marko Tolić i v.d. direktor Kantonalnog stambenog fonda Muamer Salkić.

Tema sastanka je bila pregled trenutne imovine tih ustanova, kao i razmjena informacija koje su značajne za osiguravanje jasne, transparentne i odgovorne politike upravljanja imovinom u Kantonu Sarajevo.

Barlov je istakla da je Zavoda za izgradnju KS već pokrenuo proces popisa imovine, te je u toku izrada registra nekretnina, a trenutno Zavod raspolaže svim parkovskim površinama, određenim brojem stambenih jedinica, zemljištem u naseljima Dobrinja, Alipašino polje, Breka i nekoliko poslovnih prostora u Kantonu Sarajevo.

Po riječima Salkića, Kantonalni stambeni fond raspolaže sa 66 prostora i jednom parcelom za koju je potrebno poduzeti dodatne aktivnosti kako bi se ista stavila u funkciju i donijela odluka od koje bi Kanton Sarajevo imao najviše koristi.

Kalamujić je uputio molbu prisutnima da se Ministarstvu za finansije dostavi registar nekretnina sa svim potrebnim transparentnim podacima, te da se organizuju zajednički sastanci v.d. direktora Kantonalnog stambenog fonda s općinskim načelnicima i resornim ministrima koji se mogu uključiti u procese, s ciljem što odgovornijeg, transparentnijeg i svrsishodnijeg upravljanja postojećom imovinom ove kantonalne ustanove.

"Raduje me činjenica da su javne ustanove u KS ozbiljno shvatile moju namjeru popisa ukupne imovine Kantona Sarajevo i kreiranja registra u cilju odgovornog upravljanja istom. Time pokazujemo da ćemo imovinom upravljati domaćinski, kako se to od nas i očekuje", rekao je Kalamujić.

Odgovorno upravljanje imovinom, zaključio je, važno je jer će donijeti efikasnije korištenje i održavanje javne imovine radi općeg dobra, što će kao rezultat imati transparentnost, pravednu alokaciju resursa i odgovornost prema građankama i građanima KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti