Osniva se prvi edukacioni centar u Pionirskoj dolini

18.01.2024. 08:03 / Izvor: Avaz.ba
pionirska

Preduzeće "Park" u 2023. poslovalo pozitivno.

Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) "Park" u prošloj godini pozitivno je poslovalo.

Ovo je za "Avaz“ potvrdila Aldijana Hamza, portparol ovog preduzeća, te je istaknula kako je ovo treća godina zaredom kako KJKP "Park“ posluje pozitivno.

Važne saradnje

"Izmiren je dvomilionski dug prema Poreznoj upravi FBiH za neplaćene doprinose za PIO iz perioda 2013.-2016., a time je i ušteđeno na ime plaćanja kamata u iznosu od 5,3 miliona KM. Na osnovu toga je kompletna imovina preduzeća "Park" koja se nalazila pod hipotekom vraćena u potpuno vlasništvo preduzeća", kazala je Hamza.

Također je navela da je započeta i finalizirana izgradnja objekta "Zimovnik" u Pionirskoj dolini i ZOO vrtu.

Objekat će imati prostor za veterinarsku službu, salu za edukaciju, prostor za hladnjaču i smještaj/čuvanje hrane za životinje.

Hamza: Jedinstveni ZOO vrt. 

"Program održavanja javnih zelenih površina za 2023. realiziran je u većoj mjeri od prethodnih sezona. Uz redovne aktivnosti, realizirane su i četiri vanredne akcije dodatnog uređenja zelenih površina u devet općina KS, kao i sporazum o uređenju površina i obnove zelenog pojasa i tramvajskih stajališta", objasnila je Hamza.

Dodala je kako su izrađena prepoznatljiva dekorativno-cvjetna rješenja u zelenom pojasu uz tramvajsku prugu, zasadili su nove biljke, ugradili korpe za otpad itd.

Ekipe "Parka" također su hortikulturno uredile 37 vrtićkih i školskih dvorišta.

"Pionirska dolina zauzela je značajnu poziciju u projektima obnove i modernizacije u vrijednosti od 10 miliona KM. Strateški dokument doprinijet će institucionalnom i sistemski riješenom razvoju i modernizaciji najstarijeg i jedinstvenog zoološkog vrta u BiH", navela je Hamza.

Novi projekti

Kako kaže, novi razvojni projekti koji su planirani za 2024. godinu su uspostava i osnivanje prvog info centra KS iz oblasti komunalnih usluga čiji će nosilac biti preduzeće "Park", u saradnji s preduzećem "Rad".

"Planiran je projekt "Obrazovni program i ZOO škola za djecu iz šest povratničkih gradova i općina u BIH", kojim je aplicirano na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Prvi put je uspostavljena saradnja s Ministarstvom obrazovanja FBiH te dobiveno pismo podrške za uvođenje i osnivanje prvog edukacionog centra u Pionirskoj dolini, koji podrazumijeva obaveznu ZOO školu za djecu od prvog do trećeg razreda osnovnih škola s područja FBiH", kazala je Hamza.

 

Dodala je da je pripremljena i puštena u rad prva jedinstvena Dječija scena Sarajevo (DSS), a od proljeća će biti uspostavljena intenzivnija saradnja s odgojno-obrazovnim ustanovama, nevladinim organizacijama, timovima i klubovima koji se bave djecom. Kako navodi, uspješno su otpočeti razgovori s akademskim profesorima s ciljem realizacije prvog posthistorijskog muzeja u Pionirskoj dolini.

Nabavka vozila

Preduzeće "Park" je iz vlastitih resursa nabavilo nove kosilice za travu, putnička vozila za prijevoz radnika, motokultivator, a u saradnji sa štabovima CZ nabavljeno je i novo višenamjensko teretno vozilo za brži i efikasniji rad jedinice za njegu i zaštitu odraslih stabala, odjela redovnog održavanja javnih zelenih površina i sistema javne rasvjete.

ISO standardi

U toku je implementacija standarda poslovanja i rada preduzeća "Park" (EN ISO 9001:2015) te su pokrenute aktivnosti na usvajanju međunarodnih normi kojima će biti propisane smjernice i pravila za uspostavljanje kvaliteta poslovanja preduzeća "Park".

Usvojene su misija i vizija, izvršena obuka i potreban (inicijalni) audit, izrađene procedure te pokrenuta druga faza priprema za uvođenje ISO, što se očekuje u prvoj polovini 2024. godine.

Navedeni projekti, osim potpune realizacije Programa održavanja kao najvećeg godišnjeg projekta, bit će svakako prioritet u 2024. godini, a tu je i proširenje njihove djelatnosti i usluga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti