Mladi ne odustaju

Bečarević iznio optužbe na račun Vlade KS: Novac za mlade skupljaju uz pomoć sergije

18.01.2024. 10:51 / Izvor: N1
bečarević

Mladi u Sarajevu ne odustaju od protesta zbog iznosa subvencije za kupovinu stana koju je dodjelila Vlada Kantona Sarajevo.

Mladi u Sarajevu ne odustaju od protesta zbog iznosa subvencije za kupovinu stana koju je dodjelila Vlada Kantona Sarajevo. Ne prestaju ni polemike na društvenim mrežama ko je odgovoran zašto će mladi dobiti 4.800 umjesto očekivanih 12.000 KM. Javni poziv je raspisan u vrijeme ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almira Bečarevića, a za koji su glasali i zastupnici na sjednici Vlade održanoj u oktobru 2023. Bivši ministar Bečarević gostovo je u Novom danu.

On je odmah na početku izrazio želju da bude kasta “hiperprivilegovanih”.

“Odmah bih na početku da izrazim želju da budem “kasta hiperprivilegovanih. Bit ću na protestima mladih u nedjelju. Frapira me činjenica da ovo komentarišu ljudi koji ništa ne znaju o tome. Niti znaju kako to nastaje u Vladi KS. Prvo treba znati da je krucijalno pitanje kako se postavlja ta budžetska stavka”, kazao je Bečarević na početku razgovora.

Između ostalog, ispričao je kako je tekao proces raspisivanja javnog konkursa.

“Dakle, 24. marta smo ušli u Vladu Kantona Sarajevo. Pitamo sam ih koliko je predviđeno za subvenciju. Rekli su 500 hiljada maraka. Pitali su me zastupnici kako mislim da udovoljim sa tim novcem zahtjevu od 10 hiljada maraka? Tada su mi rekli da se organizuje sergija na Vladi KS, gađamo se milionima i tako organiziramo novac. Rekli su mi to na Vladi KS kolege, ne želim nikog da imenujem”, kazao je.

Potom je dodao:

“Iz svakog ministarstva bacamo pare, pa šta kome ostane. Nakon 20 dana od imenovanja pitao sam premijera kada ćemo tu seriju. Rekao je bit će, ima vremena. Konstantno sam pitao i samo su mi govorili da će biti. I tako je to trajalo do septembra. Onda sam im rekao da ću izaći u medije i reći da nema novca za ovu namjenu i da odustajemo od ovog programa. Svi su rekli ne izlazi, bit će novca”.

Bečarević kaže kako se na jednoj održanoj sjednici Vlade KS desila ta “sergija”.

“Došla je sjednica na kojoj ide ta sergija i bacaju se milioni. Skupilo se nešto više od pet miliona. Prije togaa su tražili da raspišem javni poziv. Međutim, meni nije padalo napamet da raspišem konkurs sa 500 hiljada maraka. Ne piše mi na čelu magarac. Prvo novac, pa javni poziv. Raspisali smo onda konkurs”. 

Bivši ministar ispričao je i koju je poruku poslao ministrima u Vladi KS povodom ove teme.

“Poslao sam im poruku ovako: “Jutro, sabahajrula. Ukoliko se neko nije oglasio osim ministra Omera, da li mogu računati na to da je odluka za mlade uredu. Molim mali napor prije kafe sikteruše. Ja bih više volio da je posljednja večera. Da bar jednom večeram na račun budžetske rezerve. Ukoliko neko ima primjedbu ili da pripremite kafu ili napišite. Svaki dan mi je bitan, kako bi to sve bilo završeno do kraja godine”. Na ovu poruku dobio sam poruku da je sve uredu. Nakon raspisivanja šaljem poruku da smo zatrpani prijavama i da se bojim da neće biti dovoljno novca. Na tu poruku niko nije odgovorio”. 

U Novom danu je nedavno gostovala i zastupnica Naroda i pravde, Mia Karamehić-Abazović. Bečarević smatra da zastupnica nije dala adekvatne odgovore na mnoga pitanja.

“Svašta je napričala, ništa nije rekla. Kaže da kriterij ne valja, a niti jednom nije rekla šta je protuzakonito i diskriminirajuće. Javilo se 1.300 mladih, valjda je to pokazatelj da je konkurs dobar. Vi kada raspišete nešto tražite masovnost, da bi udovoljili mladima. Niko nije našao konkretnu primjedbu na konkurs. Prije konkursa Ministarstvo je znalo biti od 60 do 80 dnevno poziva mladih da pitaju kada će biti raspisan. Kanton Sarajevo se pretvara u kanton staraca. Novca ima, to mora da se zna”, kazao je.

Dodao je kako će uvijek biti uz mlade.

“Ja izađem ispred Vlade KS ne znam jesam li ušao u džamiju ili instituciju KS. Uglavnom se koristi Allaha mi, Boga mi, bit će. I ja sam se tome prilagodio. Sve vrijeme traje borba daj makar nešto. Mi postajemo kanton staraca. U nedjelju u 12 sati bit će protesti mladih. Mi samo pričamo, a niko ne radi”, zaključio je za N1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti