Digitalni potpisi

IDDEEA BiH otvara put za elektronsko slanje akata uz kvalifikovane potpise

18.01.2024. 11:53 / Izvor: Akta.ba
iddeea

Omogućeno elektronsko slanje akata kao i potpisivanje razmjene podataka između institucija pomoću kvalificiranog digitalnog potpisa.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) osigurala je 3. novembra 2023. certifikate za digitalno potpisivanje za svoje zaposlene koji su ovlašteni za potpisivanje akata iz njihove nadležnosti. 

Tim korakom omogućeno je elektronsko slanje akata u budućnosti, kao i potpisivanje razmjene podataka između institucija pomoću kvalificiranog digitalnog potpisa.

Certifikate je dostavila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, državna institucija akreditirana za izdavanje certifikata za digitalno potpisivanje pravnim licima, upisana u registar ovjerilaca pri Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević izjavio je da je tim korakom Agencija postala predvodnik u primjeni najnovijih sigurnosnih tehnologija za digitalno potpisivanje dokumenata.

"Već nekoliko mjeseci smo uspješno primjenjivali ovo rješenje, čime smo unaprijedili efikasnost naših procesa i omogućili građanima jednostavniji pristup uslugama", kazao je Badnjević.

Podsjetio je da je Agencija ispunila sve uslove za izdavanje certifikata za digitalno potpisivanje, potvrđeno regulativom EU No 910/2015 EIDAS i auditima.

Time su stekli preduslove za izdavanje kvalificirane potvrde u ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine (elektronski potpis), koja će biti priznata u pravnom prometu unutar i izvan zemlje kad se steknu i ostali uslovi tj. da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvoji odluku o cijeni navedenih certifikata.

"U skladu s našim strateškim usmjerenjima i s ciljem olakšavanja građanima ostvarivanja njihovih prava pred drugim organima i poslovnim subjektima, Agencija je uspješno implementirala rješenje za udaljeno digitalno potpisivanje dokumenata. To rješenje koristi najnovije sigurnosne tehnologije za osiguravanje integriteta potpisanih podataka i identiteta potpisnika. Sve funkcionalnosti su u skladu s nacionalnim i EU propisima o digitalnom potpisivanju. Korisnici će uskoro moći pristupiti ovoj usluzi i potpisati dokumente s bilo kojeg uređaja povezanog s internetom, što će im olakšati korištenje usluga pred nadležnim tijelima u BiH i poslovnim subjektima", saopćeno je iz IDDEEA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti