Udruženje Alterural

Livanjsko selo Stupe zvanično proglašeno najljepšim selom BiH

19.01.2024. 08:54 / Izvor: Akta.ba
livno

Projekat "Najljepša sela BiH".

Grad Livno potpisao je sporazum o razumijevanju s Udruženjem za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini Alterural.

Udruženje je nositelj projekta "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" je, pored još petnaest sela BiH, odabralo livanjsko selo Stupe  i dodijelio mu status nositelja oznake „Najljepša sela Bosne i Hercegovine“.  

Prema obrazloženju navedenom iz Alterurala Stupe su ispunile sve kriterije za stjecanje oznake najljepšeg sela.

Odluku o dodjeljivanju ove titule Stupama donijelo je Povjerenstvo za kvalitetu koje čine renomirani i neovisni stručnjaci s područja arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine.

Potpisivanjem sporazuma strane su preuzele i određene obveze a zajednička opredijeljenost je promoviranje, razvijanje i očuvanje autentičnosti Stupa.

Zajednički će djelovati na promoviranju turističkih potencijala najljepših sela BiH na domaćem i međunarodnom tržištu, očuvanju lokalne prirode, kulturne i nematerijalne baštine, potaknuti obrazovanje pružatelja usluga, organizirati događaje i promocije radi povećanja svijesti o oznaci "Najljepša sela u BiH", raditi na privlačenju turista te unaprijediti lokalnu ekonomiju kroz poticanje turizma i trgovine u regiji.

Potpisivanje sporazuma bila je prigoda i za uručivanje certifikata.

Tako je, u ime Udruženja Alterural Boris Trogrančić uručio gradonačelniku Livna Darku Čondriću certifikat "Najljepša sela BiH" te mještanima Stupa Tihomiru Popoviću i Vjeranu Mioču.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti