Oslobađanje odredbi

Nova odluka Vlade RS: Za ove djelatnosti nisu potrebni fiskalni uređaji

19.01.2024. 15:57 / Izvor: Srpska.info
rs

Vlada RS-a donijela je Uredbu o djelatnostima za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o djelatnostima za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Djelatnosti za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja su vazduhoplovni prevoz putnika, u dijelu koji se odnosi na međunarodni saobraćaj, pružanje bankarskih usluga i usluga osiguranja, osim djelatnosti mjenjačnica, djelatnosti advokata koji su članovi Advokatske komore Republike Srpske.

Takođe, to su i djelatnosti kockanja i klađenja koje su obuhvaćene Računarskim sistemom Ministarstva finansija i na taj način se evidentira njihov promet i vrši nadzor, kao i djelatnosti vjerskih organizacija.

Obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja ne postoji ni za djelatnost prodaje poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na sopstvenim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima direktno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seoskih i porodičnih gazdinstava, te prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na tezgama na tržnicama, na tezgama van tržnica i otvorenim prostorima.

Oslobađanja u uredbi se odnose samo za one djelatnosti kod kojih je način njihovog obavljanja specifičan, te je veoma teško provesti evidentiranje putem novih fiskalnih uređaja, što ne znači da u ovom oblastima ne postoji obaveza izdavanja računa definisanih materijalnim propisima i evidentiranja svih prihoda u poreskom smislu, navodi se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

Vlada se danas upoznala i sa informacijom o realizaciji projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju "EU za oporavak poslovanja" (EU4Business Recovery) u 2023. godini.

Cilj projekta je podrška razvoju privatnog sektora u BiH i ublažavanje negativnih efekata kovida 19 u metalnom i drvnom sektoru, proizvodnji tekstila, odjeće, kože i obuće te poljoprivredi i ruralnom razvoju.

U realizaciji projektnih aktivnosti učestvovale su relevantne institucije Republike Srpske u koordinaciji Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Do sada je odobren 171 projekat od čega su aplikanti iz Republike Srpske realizovali 66 ili 39 odsto.

Ukupna vrijednost realizovanih projekata iz RS-a je 7.928.098 evra od čega 5.406.041 evra grant sredstava.

Na današnjoj sjednici Vlada se upoznala i sa Informacijom o realizaciji programa teritorijalne saradnje u 2023. godini.

Programi evropske teritorijalne saradnje su raspoloživi zemljama članicama i zemljama u procesu pristupanja EU, a radi se o programima prekogranične, transnacionalne i međuregionalne saradnje.

Učešće republičkih institucija u radu operativnih struktura je ograničeno i za sada učestvujemo samo u programima prekogranične saradnje.

Potrebno je uključenje i u programe transnacionalne i međuregionalne saradnje što je i predloženo u zaključku koji će biti dostavljen i institucijama na nivou BiH.

Uključenjem republičkih institucija u strukture ovih programa moguće je povećati apsorpciju sredstava iz fondova EU za aplikante iz Republike Srpske i obezbijediti podršku za republičke institucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti