Smanjenje broja zaposlenih

Poslodavci RS traže suspenziju odluke o najnižoj plati ili prebacuju poslovanja u FBiH

20.01.2024. 08:04 / Izvor: Fena
plata

Unija poslodavaca Republike Srpske (RS) i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama tog entiteta za suspenziju Odluke o najnižoj plati.

Unija poslodavaca Republike Srpske (RS) i Privredna komora RS uputili su inicijativu institucijama tog entiteta za suspenziju Odluke o najnižoj plati u RS za 2024. godinu.

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a vanjskotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uslova poslovanja – najniža plata Republika Srpska 460 eura, Federacija BiH 316 eura, Srbija 404 eura, Crna Gora 450 eura (oporeziva sa 15 posto).

"Ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plati, RS će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost RS", navode u saopćenju.  

Zajednički stav Unije i Komore je da se još mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete  ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendovati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećanja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca RS i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske održanog 16. januara ove godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom RS radi iznalaženja rješenja za tu situaciju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti