Nevažeće diplome

IK FBiH pozdravlja sudsko-policijske aktivnosti u rasvjetljavanju poslovanja univerziteta

21.01.2024. 10:28 / Izvor: Akta.ba
diploma

Rukovodstvo Inžinjerske komore je razmatralo problematiku i, kako navode, pozdravlja aktivnosti.

Povodom učestalih medijskih informacija o sudsko - policijskim aktivnostima usmjerenim na razotkrivanje lažnih diploma na sve većem broju univerziteta širom Bosne i Hercegovine, rukovodstvo Inžinjerske komore je razmatralo tu problematiku i, kako navode, pozdravlja te aktivnosti.

Međutim, tvrde, u Inžinjerskoj komori su svjesni da bez obzira na ta pozitivna dešavanja, sudski procesi mogu trajati godinama dok donesu rezultate, a za to vrijeme naše društvo, a prije svega javne kompanije i organi javne uprave, ostat će  vođeni (u pogrešnom smjeru) od ljudi s lažnim te samim time i nevažećim diplomama.

"Osobe koje su spremne kupiti diplomu i na osnovu iste napredovati, spremne su na sve samo da bi očuvale poziciju, a u nedostatku znanja za poziciju koju obnašaju u pravilu  postaju poslušnici koji odobravaju sve samo da ostanu na svom mjestu što neminovno donosi štetu nađem društvu. Ova pojava je posebno prisutna u javnim kompanijama i upravama", ističu iz IK FBiH.

Stoga, ova komora poziva Vladu FBiH, vlade svih 10 kantona, kao i gradske i općinske uprave da donesu uredbu kojom se diplome sa univerziteta nad kojim se provode policijsko tužilačke istrage i protiv kojih se vode sudske procesi označe i definiraju kao nevjerodostojne.

Zatim da istom uredbom nalože da se od uposlenika na rukovodećim mjestima u javnim/kantonalnim/gradskim/općinskim kompanijama, agencijama i upravama odmah zatraži da stave svoje mandate na raspolaganje u roku od sedam dana a ako to ne učine da ih se smijeni s navedenih dužnosti.

"IK FBiH je svjesna osjetljivosti ove problematike u pravnom pogledu.  Upravo stoga, nakon njihovih razrješenja, potrebno je provesti pojedinačne procese u redovnim procedurama, a za svaku osobu sa diplomom koja je proglašena nevažećom pojedinačno odrediti pravni ishod. Pozivamo i medije da prate rad i istraže odluke takvih direktora i rukovodilaca te o tome izvijeste javnost. Pozivamo i OHR da ohrabri vlade i upravna tijela da krenu u tom pravcu", navodi se u saopćenju IK FBiH.

Komora, kako dodaju,  uime  više od 1.000 članova, nudi svoju pomoć u analizi kvaliteta rada univerziteta koji su predmet istraga i sudskih procesa, ali i drugih univerziteta za koje se sumnja da rade protivno zakonu i na štetu države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti