Šest novih rundi prebijanja

Privrednici u RS-u za obaveze i potraživanja zahvaljuju multilateralnim kompenzacijama

22.01.2024. 11:28 / Izvor: Glas Srpske
rs

Prva ovogodišnja multilateralna kompenzacija planirana je 13. februara.

Privrednici i javni sektor u Srpskoj do sada su prebili 1,19 milijardi maraka obaveza i potraživanja zahvaljujući multilateralnim kompenzacijama, a pred njima je i u ovoj godini šest novih rundi.

Prema odluci Vlade RS, bit će održane u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru.

Prvo prebijanje održano je 2015. godine, a rukovodilac Sektora za poslove operacije na Banjalučkoj berzi Nebojša Vuković istakao je za "Glas Srpske" da su do sada organizovane 62 runde, kroz koje je obaveze i potraživanja kompenzovalo 2.695 učesnika.

"Pokazalo se da su privredni subjekti zainteresovani za ovaj način izmirenja obaveza i naplate potraživanja. Posebno je zanimljivo da 360 privrednih subjekata iz FBiH učestvuje dobrovoljno u multilateralnim kompenzacijama",rekao je Vuković.

U posljednjoj godini se, kako kaže, ujednačio broj učesnika koji učestvuju u kompenzacijama.

"Primjetno je da značajan broj njih nemaju obaveze, već koriste zakonsku mogućnost da prijave buduće obaveze, najčešće avansne obaveze za poreze i doprinose prema RS i na taj način naplate neka potraživanja koja ne mogu da naplate redovnim putem", istakao je Vuković.

Dodao je da se trenutno radi na unapređenju sistema.

"Planiramo da omogućimo izdavanje elektronskog akceptnog naloga koji predstavlja neopozivi nalog dužnika za prenos novca povjeriocu na određeni datum. Prenos sredstava bi se izvršavao sa bankovnog računa dužnika na račun povjerioca na osnovu instrukcija iz našeg sistema. Elektronski akceptni nalog će služiti za efikasniju naplatu potraživanja na kontinualnoj osnovi, a ne samo kada se sprovode multilateralne kompenzacije", objasnio je Vuković.

U planu je i da se, istakao je on, sistem za kompenzacije koristi za plaćanje komunalnih računa fizičkih lica obustavom od plata zaposlenih.

"Ovakav vid plaćanja bi povećao iznos kompenzovanih obaveza i potraživanja u sistemu, a za radnike bi bilo jeftinije da na ovakav način izmiruju račune za komunalne usluge", rekao je Vuković.

Predsjednik Privredne komore RS, koja je bila inicijator pokretanja multilateralnih kompenzacija, Pero Ćorić istakao je da se na ovaj način lakše realizuju potraživanja ili obaveze u odnosu na bilateralne razgovore.

"Kompenzovani iznosi u posljednje vrijeme su sve manji, što je i logično. Najviše prebijanja izvršeno je u prvom talasu, jer je tad bilo dosta nagomilanih potraživanja. Kako vrijeme odmiče, toga je sve manja, ali je i dalje dobro sredstvo za naplatu potraživanja i smanjenje nelikvidnosti", kazao je Ćorić.

Prva runda

Prva ovogodišnja multilateralna kompenzacija planirana je 13. februara u 15 časova.

Unos obaveza počinje dan ranije i trajat će do 15 časova. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti