Odustali od fiskalnih reformi

Budžet za 2024. godinu: Šansa da se rastereti privreda i smanje doprinosi

25.01.2024. 08:53 / Izvor: Avaz.ba
vlada

Puno je više dobrih stvari koje donosi usvajanje budžeta nego što bi se dobilo da se procedura donošenja produžila, kaže Hasičević.

Vlada Federacije BiH usvojila je prijedlog budžeta za 2024. godinu u iznosu od blizu 7,5 milijardi maraka. Ovogodišnji budžet, koji je po hitnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru, a sinoć izglasan na Predstavničkom domu PFBiH, najveći je do sada i za više od pola milijarde KM je veći u odnosu na prošlogodišnji. Da bi stupio na snagu bit će potrebno da za njega danas glasaju i delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ekonomski stručnjaci odmah su uočili da je prijedlogom budžeta Vlada FBiH odustala od obećane fiskalne reforme te da nije stvorila pretpostavke za usvajanje zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM.

Fiskalne reforme

S druge strane, federalni ministar trgovine Amir Hasičević naglašava da set fiskalnih zakona i zakon o minimalnoj plaći moraju zaživjeti u 2024. godini.

"Puno je više dobrih stvari koje donosi usvajanje budžeta nego što bi se dobilo da se procedura donošenja produžila. Kad je u pitanju fiskalna reforma, plan je da se ona uradi do 30. juna. Slažem se da je to jedan od prioriteta, ali složen je to proces i treba ga završiti na najbolji mogući način", dodaje Hasičević.

Ekonomski stručnjak Željko Rička zamjera upravo zbog činjenice što prijedlog nije upućen u redovnu proceduru. Ukupan iznos smatra zasta ambicioznim, jer procjene EU su da će rast BDP-a iznositi 2-3 posto u naredne tri godine.

"To je vrlo malo, ako uzmemo u obzir da inflacija može ići i do desetak posto. To nije zvanična recesija, ali je nešto slično. Čini mi se da je rast prihoda povećao apetite, pa se ide s velikim povećanjem, ali realno to nije kvalitetan oblik rasta jer nemamo povećanje proizvodnje", ističe Rička.

Nužno zlo

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović veoma važnim smatra usvajanje budžeta, jer je privremeno finansiranje nužno zlo

"Vidi se značajno povećanje prihoda, što nama u privredi daje neku nadu da imamo potencijala da se rastereti privreda, da se doprinosi smanje.

Tačno je da se u prijedlogu ne vide efekti fiskalne reforme, ali za primjenu tih zakona potrebno je napraviti analizu efekata. Ja duboko vjerujem u to da će ti zakoni do 1. jula ići u primjenu, a onda će se morati napraviti neki rebalans budžeta", kaže Smailbegović.

Rast penzija

Zamjenik premijera FBiH Vojin Mijatović budžet za 2024. smatra historijskim te ističe planirani rast iznosa predviđenih za isplatu penzija (317,17 miliona KM), naknada za boračke kategorije (9,6 miliona KM), naknada za neratne invalide, civilne žrtve rata i projekte namijenjene ovim kategorijama (57,7 miliona KM). Uvodi se i jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u FBiH u iznosu od 1.000 KM.

Uvodi se i jednokratna pomoć za svako novorođeno dijete u FBiH u iznosu od 1.000 KM.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti