Zadovoljan Prijedlogom budžeta

Ramo Isak: Policajci neće štrajkovati, tražit ću da im se povećaju plate

25.01.2024. 09:16 / Izvor: BHRT
ramo

Ocijenio je da policajci u Federaciji Bosne i Hercegovine nemaju razloga za proteste i štrajk.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak izjavio je za BHRT kako je zadovoljan Prijedlogom budžeta FBiH za 2024. godinu, te da će ministarstvo na čijem je čelu i Federalna uprava policije uspjeti obezbijediti sve što je potrebno kako bi građani imali maksimalnu sigurnost.

"Devedeset posto stvari koje smo mi predložili, kako iz Ministarstva, tako i iz Uprave policije, Vlada je usvojila. Obezbijedili smo sredstva za nabavku nove opreme, novih uniformi, borbenih vozila i sve ono što je potrebno da bi policajci mogli u potpunosti odgovoriti svojim zahtjevima", istakao je.

Isak je ocijenio bi FBiH s ovakvim budžetom odgovorila svim potrebama, kako građana, tako i kompletnog sistema.

Dodao je da će rebalansom budžeta definisati određene stvari koje budu potrebne.

"Tražiću povećanje plata policijacima"

Komentarisao je i ranije najave sindikalnih organizacija da bi mogli stupiti u neku vrstu protesta pa čak i štrajka, rekavši da do tog prijedloga nije ni došlo.

"Uprava policije i FMUP su zadovoljni. Ja sam tražio da uključim sva tri sindikata u pregovore, uključili smo ih i prilikom pregovora nisu se mogli dogovoriti da dođu sa prijedlogom prema Ministarstvu šta je to što zahtijevaju, šta treba da bude u Kolektivnom ugovoru. Ja sam onda tražio od Vlade saglasnost da nastavimo pregovore sa našim reprezentativnim, jedinim krovnim sindikatom. Taj sindikat koji je to tražio (proteste i štrajk, op.a.) može da štrajkuje samo po kantonima", naveo je Isak.

Prema njegovim riječima, nakon najava eventualnih protesta, lično su ga zvali policajci iz svih organizacionih jedinica, da kažu da se ograđuju od takvih izjava.

"Mi imamo slogu u svih 10 kantona i u FBiH i svi zajedno radimo u istom interesu", istakao je.

Ocijenio je da policajci u Federaciji Bosne i Hercegovine nemaju razloga za proteste i štrajk.

"Nikad nijedan policajac u Federaciji BiH neće štrajkovati jer je prezadovoljan. Ono što se desilo u ovom Ministarstvu je jedan preporod, svi dolaze na posao i svi rade kvalitetno, nema bolovanja kao što je prije bilo", naglasio je, te najavio kako će razgovarati sa premijerom Nerminom Nikšićem i kompletnom Vladom FBiH o povećanju plata policajcima.

Kako je rekao, na takmičenjima sa policajcima iz drugih država, policajci iz FBiH ostvaruju najbolje rezultate.

Komentarišući trenutnu bezbjednost u FBiH, Isak je naveo kako je ona zadovoljavajuća, ali da uvijek može bolje.

"Radimo maksimalno da bude bolje, ulažemo u preventivu... Efekti  su dobri, spriječili smo veliki broj krivičnih djela koja su se mogla desiti, efekti se vide i biće još i bolji", poručio je Isak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti