Ekonomske teme fokus

Vlada RS zainteresovana za novi aranžman sa MMF-om

25.01.2024. 16:05 / Izvor: SRNA
RS

Višković je rekao da Republika Srpska redovno izvršava svoje obaveze prema MMF-u.

Vlada Republike Srpske zainteresovana je za novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, ali pod uslovom da u fokusu isključivo budu ekonomske teme, rekao je premijer Radovan Višković tokom susreta sa rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Andreasom Tudikom.

Višković je rekao da Republika Srpska redovno izvršava svoje obaveze prema MMF-u i svim ostalim finansijskim institucijama sa kojim sarađuje i da je Vlada opredijeljena za razvoj dalje saradnje sa ovom institucijom.

Tokom sastanka u Banjaluci, kojem je prisustvovala i ministar finansija Zora Vidović, izraženo je čvrsto opredjeljenje Vlade da se i u narednom periodu radi na programu ekonomskih reformi, uključujući i razvoj daljih mjera na suzbijanju sive ekonomije.

U tom smislu je najavljen skori početak procesa fiskalizacije u Republici Srpskoj, koji će uskoro biti pušten u testnu fazu, da bi početkom ljeta bio u punoj funkciji, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Konstatovano je da bi ovaj proces trebalo da pruži značajan doprinos u suzbijanju sive ekonomije i jačanja javnih prihoda.

Višković je istakao da je RS finansijski stabilna i da u punom kapacitetu ispunjava sve preuzete obaveze, te je ovo prilikom zahvalio za tehničku pomoć MMF-u koju pruža vladinim stručnim timovima, prenosi Srna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti