Konferencija za medije

Jedinstvena tužba mještana MZ Bistrica protiv koncesionara, Grada Prijedora i RS

26.01.2024. 12:56 / Izvor: Akta.ba
životna sredina

Foto: Igor Kalaba

Tužba je podnesena radi otklanjanja opasnosti od štete, utvrđivanja povrede prava ličnosti i naknade nematerijalne štete koju mještani trpe.

Povodom tužbe koju su mještani Mjesne zajednice Bistrice podnijeli protiv koncesionara, Grada Prijedora i Republike Srpske zbog aktivnosti vezanih za otvaranje rudnika uglja lignita na području njihove mjesne zajednice, u prostorijama Centra za životnu sredinu održana je konferncija za medije.

Ova tužba je jedinstvena, jer je riječ o tužbi koju je podigla grupa mještana ugrožene lokalne zajednice zbog nezakonite dodjele, odnosno štetne realizacije sporne koncesije, i to protiv koncesionara, grada i jednog od entiteta BiH.

Tužba je podnesena radi otklanjanja opasnosti od štete, utvrđivanja povrede prava ličnosti i naknade nematerijalne štete koju mještani trpe, a više detalja o cijeli slučaj su predstavili sljedeći govornici:

  • Redžib Skomorac, pravni savjetnik, Centar za životnu sredinu,
  • Dragana Stanković, advokat, punomoćnica mještana,
  • Zoran Ninić, tužitelj, mještanin MZ Bistrica,
  • Radmila Zrnić, mještanka MZ Bistrica.

Podsjećamo, za otvaranje rudnika je samoinicijativno ponudu za dodjelu koncesije podnijelo preduzeće "Drvo-Export" d.o.o. iz Teslića tokom 2023. godine, a mještani se od početka oštro protive, jer ne žele iskopavanje uglja u blizini njihovih kuća i imanja iz razloga što su zabrinuti za posljedice koje iskopavanje uglja može imati na njihovo zdravlje, opšti kvalitet životne sredine, ali i na uživanje osnovnih ljudskih prava.

Protiv otvaranja rudnika su tokom 2023. godine kontinuirano organizirani i protesti, iskorištena su sva pravna sredstva, ali javni apeli i pokrenuti postupci nisu zaustavili realizaciju koncesije koja se od početka odvija uz brojne protivpravne aktivnosti – te je rezultovalo podnošenjem ove tužbe.

Prvi dio konferencije za medije na kojem govore Redžib Skomorac i Dragana Stanković: 

Drugi dio konferencije na kojem su se obratili mještani Zoran Ninić i Radmila Zrnić:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti