Uz saglasnost Vlade FBiH: Plin poskupljuje za 3,9 posto

29.01.2024. 11:39 / Izvor: Akta.ba
plin

Saglasnost za primjenu novog cjenovnika data je na zahtjev "Energoinvesta" od 28. decembra 2023. godine.

Plin u FBiH od 1. januara ove godine skuplji je za 3,9 posto, odlučeno je na današnjoj hitnoj sjednici Vlade FBiH. 

Saglasnost za primjenu novog cjenovnika data je na zahtjev "Energoinvesta" od 28. decembra 2023. godine, koji je obrazložen stanjem na svjetskom tržištu plina i nafte.

"Energoinvest obavještava da je zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja cijene Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024. godine, što je rezultiralo povećanjem nabavne cijene gasa. Navedeno povećanje Energoinvest je uputio prema Vladi FBIH sa zahtjevom za povećanjem cijene gasa u ukupnom iznosu od 3,9% u odnosu na prethodni kvartal.  Navedeni zahtjev  za povećanjem od 3,9% , osim povećanja cijene gasa od strane Gazproma, sadrži i povećanje od 0,45%,  koje je rezultat povećane cijene transporta od strane  transportera Sarajevo – gas  Istočno Sarajevo.", stoji u saopćenju. 

Navedeno povećanje  Vlada FBiH je prihvatila i isto će biti  objavljeno u SL. Novinama Federacije BiH  sa primjenom od 01.01.2024. godine.  

Poskupljenje plina iz "Energoinvesta" najavljeno je i nakon potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora sa "Sarajevo-gasom" iz Istočnog Sarajeva, koji od januara predviđa novu, višu cijenu transporta plina. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti