DIGITALNA TRANZICIJA

Nakon 18. godina bh. građani mogu koristiti elektronski potpis i digitalni identitet

29.01.2024. 12:37 / Izvor: Akta.ba
badnjević

Od danas bh. garađnima biti omogućeno aktiviranje digitalnog identiteta putem web stranice Agencije.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto prisustvovao je prezentaciji Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine na kojoj je građanima predstavljena mogućnost aktiviranja digitalnog potpisa - eIdentiteta putem internetske stranice IDDEEA-e.

Ovo će omogućiti velikom broju državnih ustanova svih nivoa vlasti i privatnom sektoru da se uključe u digitalnu tranziciju. 

"Već deset godina Bosna i Hercegovina posjeduje infrastrukturu za digitalizaciju u svakodnevnom životu, bilo da se radi o državnim ili privatnim firmama. Ključno je da prvi put imamo zamah na tom polju i da frazu 'digitalna transformacija' možemo pretočiti u konkretne stvari kao što su ukidanje pojedinih papira i procedura", rekao je ministar Forto.

Direktor IDDEEA-e Almir Badnjević je rekao da eIdentitet građanima pruža mogućnost provjere svih evidencija, kazni, zahtjeva i sličnih informacija kojima u svojim bazama raspolaže IDDEEA:

"Nakon 18 godina od donošenja Zakona o elektronskom potpisu, građani BiH danas mogu koristiti elektronski potpis i digitalni identitet."

Time je građanima pružen elektronski pristup raznim uslugama, kao što su uvid u lične evidencije, provjera statusa prekršaja, provjera statusa dokumenta, digitalnog potpisa, ali i servisima institucija na svim nivoima kada ih omoguće. 

Dodao je da će udaljeno digitalno potpisivanje biti dostupno kroz web uslugu digitalnog identiteta, a osim toga IDDEEA radi i na implementaciji digitalnog novčanika u skladu s posljednjim evropskim regulativama koji bi trebao biti predstavljen do kraja godine.

Kao dobar primjer iz prakse navedeno je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo na čelu sa ministricom Darjom Softić Kadenić.

Kako je pojasnila ministrica, Kanton Sarajevo je sa Općinom Centar Sarajevo paralelno razvijao tzv. kantonalni ePortal, koji treba predstavljati centralno upravno mjesto za pružanje usluga građanima digitalnim putem.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza je rekao kako se nada da je ovo početak stvarne digitalizacije uprave i pravosuđa u BiH koja će konačno riješiti gužve na šalterima i pred upravnim tijelima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti