UJEDINILI SNAGE

Malezijska firma razvijat će digitalni identitet bh. građana

29.01.2024. 13:47 / Izvor: Akta.ba
digitalni identitet

Ozvaničena je saradnja između IDDEEA i renomirane malezijske firme MIMOS.

Ozvaničena je saradnja između Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i renomirane malezijske firme MIMOS, čime se otvaraju vrata za zajednički razvoj digitalnog identiteta za bh. građane.

Na sastanku između direktora MIMOS-a, dr. Saat Shukri Embonga, i direktora IDDEEA BiH prof. dr. Almira Badnjevića, postignut je dogovor o zajedničkom radu na razvoju digitalnih identiteta te poboljšanju tehnoloških rješenja.

Direktor Badnjević naglasio je važnost ove saradnje između Bosne i Hercegovine i Malezije, ističući da će inicirati bilateralni sporazum između vlada ove dvije zemlje u oblasti razmjene znanja, tehnologija i iskustava. Dodatno, Malezija je dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine, a ova saradnja otvara nove mogućnosti za tehnološki razvoj.

iddeea

MIMOS, kao strateška agencija u okviru Ministarstva nauke, tehnologije i inovacija Malezije, ima impresivan portfolio istraživanja i razvoja u oblasti mikroelektronike i primijenjenog istraživanja u elektroinženjeringu. Njihova vizija Nacionalne informacione i komunikacione tehnologije doprinijela je transformaciji Malezije u zemlju visoke tehnologije.

U okviru ove saradnje, IDDEEA planira direktnu kolaboraciju sa MIMOS-om i pomoć u cilju poboljšanja digitalnog identiteta građana Bosne i Hercegovine.

Ova saradnja predstavlja korak naprijed ka stvaranju modernog, efikasnog i sigurnog sistema digitalnih identiteta za građane Bosne i Hercegovine. Očekuje se da će bilateralni sporazum između vlada dodatno podržati razvoj ove tehnološke inicijative, stvarajući prostor za još šire partnerstvo i razmjenu tehnoloških inovacija između dvije zemlje.

Podsjetimo, kako je najavljeno, građanima Bosne i Hercegovine je od danas omogućeno aktiviranje digitalnog identiteta putem web stranice Agencije - www.iddeea.gov.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti